Lapset ja nuoret kokevat esimerkiksi syrjivää kiusaamista ja vihapuhetta. Kiusaamis- ja väkivaltatilanteiden selvittämisen yhteydessä on tärkeää tarkistaa, onko lapsi, oppilas tai opiskelija tullut kohdelluksi eri tavoin tai muita huonommin henkilökohtaisen ominaisuuden ja laissa säädetyn syrjintäperusteen perusteella.
Kiusaaminen tai väkivalta voi olla syrjintäperustainen teko. Syrjintäperusteita ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu ja muu henkilöön liittyvä syy.
Syrjintä lasten ja nuorten välillä ilmenee kiusaamis- ja väkivallan tekoina, jotka usein jäävät aikuisilta piiloon. On tärkeää havainnoida vähemmistöihin kuuluvien ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten arkea kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuspalveluissa.
Vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret raportoivat muita enemmän kiusaamista, häirintää, syrjintää ja väkivaltaa sekä kouluissa että vapaa-ajalla.
Lasten ja nuorten vähemmistöihin kuuluvat:
- romanit
- saamelaiset
- maahanmuuttajat
- vammaiset
- seksuaalivähemmistöt
- uskonnolliset ja vakaumukselliset ryhmät
Kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset ja vanhemmat/huoltajat voivat rohkaista lapsia ja nuoria kertomaan syrjinnästä kuuntelemalla ja ottamalla syrjinnän puheeksi. On tärkeää, että lasta ja nuorta ei kuitenkaan painosteta kertomaan syrjintäkokemuksista. Jos lapsi tai nuori ei rohkaistu kertomaan kokemastaan syrjinnästä, teot jäävät pitkäksi aikaa piiloon. Jos lapsen ja nuoren ympärillä olevat aikuiset ovat valppaita ja huomaavat lapsen tai nuoren käytöksessä huolestuttavia muutoksia, voidaan syrjintä ja vihapuhe tunnistaa sekä pysäyttää jo varhaisessa vaiheessa. Lapsen ja nuoren kuunteleminen on tärkeää, jotta myös huoltajat pystyvät ajoissa ottamaan yhteyttä ammattilaisiin, ja voivat tarvittaessa hankkiutua avun piiriin koulun sekä mahdollisesti neuvolan tai opiskeluhuollon kautta.
Jos koulussa tai oppilaitoksessa havaitaan, että oppilas tai opiskelija käyttää tai levittää vihapuhetta sosiaalisessa mediassa tai verkossa, on koulun tai oppilaitoksen puututtava asiaan.
Jos työpäivän aikana tunnistetaan, että oppilas tai opiskelija tekee syrjintätekoja sosiaalisessa mediassa tai verkossa, on koulun tai oppilaitoksen puututtava asiaan.