Teatterin lukiodiplomin tehtävät sisältyvät suoritusohjeisiin. Suoritusohjeissa mainitusta lukiodiplomien yhteisestä tehtävästä laaditaan joka lukuvuosi uusi tehtävänanto.
Teatterin lukiodiplomi
- Koulutus ja tutkinnotLukiokoulutusYleissivistävä koulutus
Opetushallituksessa teatterin lukiodiplomista vastaa opetusneuvos Minna Harmanen, puh. 029 533 1481, etunimi.sukunimi [at] oph.fi.
Lukiodiplomin suoritusohjeet
Tukimateriaali: Teatterin lukiodiplomia edeltävät opinnot
Teatterin lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on 6 opintopisteen laajuiset pohjaopinnot. Pohjaopintojen opintojaksot ja niiden laajuudet määritellään lukion opetussuunnitelmassa. Tukimateriaalissa on esimerkki siitä, millaisista aineksista pohjaopintoja voi paikallisesti laatia. Lukioittan opintojaksot voivat olla laajuudeltaan ja sisällöltään erilaisia. Teatteriopinnoissa hyödynnetään ja syvennetään lukio-opionnoissa kehittyvää laaja-alaista osaamista.
Tukimateriaalin ovat laatineet teatteritaiteen tohtori Annemari Untamala ja teatteritaiteen lisensiaatti Maissi Salmi.
Tukimateriaali: Ohjeita opiskelijalle työsuunnitelman laatimiseksi
”Teatterin lukiodiplomikurssin/opintojakson alussa opiskelija laatii työsuunnitelman. Työsuunnitelman tarkoituksena on ohjata opiskelija työn alkuun ja suunnata työskentelyä kurssin aikana. Työsuunnitelmassa opiskelija määrittelee, miltä teatterin alalta hänen lukiodiplominsa lähtökohdat ovat. Mahdollisia ovat esimerkiksi näytteleminen, ohjaaminen, dramaturgia, lavastus, puvustus, maskeeraus, näyttämötekniikka, näiden yhdistelmät tai jokin muu teatterin osa-alue. Työsuunnitelma on lähtökohtana kirjallisen reflektion kirjoittamisessa ja sitä voi hyödyntää myös arviointikeskustelussa.” (Teatterin lukiodiplomin ohje)
Työsuunnitelma toimii teatterin lukiodiplomin suorittamisen pohjana. Sen mukaan alat toteuttaa työtäsi ja opettaja voi seurata työsi edistymistä. Työsuunnitelmassa rajaat ja kartoitat työsi raamit.
Työsuunnitelma voi olla vapaamuotoisesti laadittu, mutta siinä on vastattava ainakin osan 1 kysymyksiin ja osasta 2 suunnittelun kannalta tärkeimpiin kysymyksiin.
Työsuunnitelman sisältö
Osa 1
- Työryhmän osallistujien nimet ja tehtävät sekä omat yhteystietosi
- Mikä on teoksesi nimi tai työnimi? Mitä aihetta teos käsittelee? Mitkä ovat työskentelysi lähtökohdat?
- Millainen on harjoitusaikataulunne? Päivämäärät, kellonajat ja harjoitusten kesto
Osa 2
- Mikä teoksen aiheessa on sinulle tärkeätä? Miten tahdot käsitellä aihetta? Mitä teatterin tekemisen tapoja haluat hyödyntää työssäsi? Mistä esitys saa vaikutteita? Minkälaisia eri aikakausille tai teatterin tekijöille tyypillisiä teatterin tunnuspiirteitä tahdot käyttää esityksessä?
- Mitä tavoitteita kohti pyrit itse ja mitä erityistä tahdot kokeilla näyttelijänä / ohjaajana / dramaturgina / maskeeraajana / puvustajana / lavastajana / valo- tai äänisuunnittelijana?
- Millaisista tavoitteista olette työryhmässä keskustelleet (esim. taiteellisia, tuotannollisia, työskentelytapaan tai menetelmiin liittyviä tavoitteita)?
- Muuta