yläkoulu, lukiokoulutus
Työelämän lähtökohtiin ja pelisääntöihin voi yläkoulun ja 2. asteen opetuksessa johdattaa alla olevan videon avulla.
yläkoulu, lukiokoulutus
Työelämän lähtökohtiin ja pelisääntöihin voi yläkoulun ja 2. asteen opetuksessa johdattaa alla olevan videon avulla.
Hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
alakoulu
Yritys Hyvä 2022 -kilpailuun laadittu tehtävä Avaruudenvalloittaja ja leipojamestari on käytettävissä sellaisenaan alakoulun yrittäjyyskasvatuksen ja työelämäosaamisen tukena. Tehtävässä oppilaan on tarkoitus kirjoittaa omasta unelma-ammatistaan vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:
alakoulu
Yritys Hyvä 2020–2021 -kilpailuun laaditussa tehtävässä yhdessä lasten kanssa järjestetään leikkitempaus, jonka pääteemana voi olla yhteisöllisyys, yhteistyötaidot ja vuorovaikutus. Tempaukseen sisältyy tapahtuman suunnittelu, leikkipäivän pitäminen sekä siitä raportointi portfolioon.
Tempaus on hyvä keino tutustua työelämässä tarvittaviin taitoihin leikin kautta. Se soveltuu erityisesti alakoulun ensimmäisille luokille.
Lue tarkemmin leikkitempauksen järjestämisestä
Vaikka Yritys Hyvä 2022 -kilpailu onkin jo päättynyt, sen sisällöt ja tehtävät ovat edelleen käytettävissä eri oppiaineissa. Myös muiden vuosien tehtäviä voi hyvin ottaa osaksi omaa opetusta.
Tutustu myös muihin Yritys hyvä -tehtäviin
yläkoulu
Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelma on tarkoitettu tukemaan yrittäjyyskasvatusta, ja se tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämätaitojen harjoitteluun, yrittäjämäisen asenteen luomiseen sekä ylipäätään yrittäjyyden kokeilemiseen.
Ohjelmassa osallistujat perustavat yksin tai ryhmässä oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen omien kiinnostusten tai taitojen mukaan. Oppilaat voivat osallistua halutessaan kansallisiin kilpailuihin ja tapahtumiin.
Ohjelma tarjoaa yläkoulun opettajalle avaimet käteen -kokonaisuuden yrittäjyyden opettamiseen. Se sisältää kansallisen opettajaverkoston, valmiit materiaalit ja verkko-oppimisympäristön. Ohjelma on ilmainen, mutta vaatii sekä opettajilta että oppilailta rekisteröitymisen.
Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa on räätälöity eri koulutusasteille yläkoulusta korkeakoulutukseen. Yläkoulun materiaaleihin pääset alta.
yläkoulu, lukiokoulutus
Duunikoutsi on mobiilisovellus, joka auttaa nuorta TET-jaksoon ja kesätöihin liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaaja voi käyttää sovellusta vapaamuotoisesti nuoren ohjaamisessa, mutta valmis opetuspaketti harjoituksineen on myös hyödynnettävissä sellaisenaan. Duunikoutsin avulla nuori
1. saa lisätietoa ja valmennusta työelämään siirtymiseen
2. osaa hakea työpaikkaa
3. oppii tunnistamaan ja arvostamaan omaa osaamistaan.
Duunikoutsi on tarkoitettu yläkoulun ja lukion opinto-ohjauksen tueksi, mutta se soveltuu hyvin myös yhteiskuntaopin opintojaksoihin tai laaja-alaisen osaamisen kehittämiseen
yläkoulu, ammatillinen koulutus
Ammattiosaaja.fi-sivusto tarjoaa tietoa ammatillisen koulutuksen eri mahdollisuuksista. 100 ammattiosaajaa -videosarjassa ammatillisen koulutuksen saaneet nuoret kertovat ammatinvalinnastaan ja arjestaan. Ammattiosaaja.fi-sivustolla on lisäksi tietoa esimerkiksi peruskoulun jälkeisistä koulutusvaihtoehdoista sekä siitä, millaista opiskelu ammatillisessa koulutuksessa on käytännössä.
ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, 2. aste
Kartta maailmaan, jonka haluat – Omannäköistä yrittäjyyttä ja työelämää etsimässä -opas on tarkoitettu erityisesti 2. asteen
Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuottamassa oppaassa nostetaan perinteisen yrittäjyyskasvatuksen rinnalle humanistista lähestymistapaa ja herätellään nuori miettimään, millaisen maailman hän haluaa ja kuinka työ tai yrittäjyys voi auttaa ottamaan askeleita sitä kohti. Ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen opettajille ja työvalmentajille opas antaa vinkkejä reflektiokeskusteluihin, jotka tukevat oppijaa matkallaan maailmaan, jonka hän haluaa. Opas on maksuttomasti ladattavissa LUT-yliopiston sivuilta.
Tutustu ja lataa opas Lappeenrannan teknillisen yliopiston sivuilta
lukiokoulutus
Tunne työ 2.0 on Euroopan rahaston rahoittama kumppanuushanke, jonka aikana kehitettiin lukioiden työelämäyhteistyötä sekä työelämälähtöisiä opintoja ja toimintakulttuuria uuden opetussuunnitelman (LOPS2021) mukaisesti. Lukion opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä johto saivat hankkeessa koulutusta ja resursseja työelämäyhteistyön kehittämiseen.
Hanke on päättynyt vuoden 2021 lopulla, mutta sen aikana tuotetut materiaalit ovat käytettävissä aina marraskuuhun 2023 asti. Materiaaleista löytyy muun muassa
Kurkkaa hankkeen materiaaleja ja ammenna työelämälähtöisyyttä opetukseesi ja lukiosi toimintakulttuuriin.
lukiokoulutus
Suomen lukiolaisten liiton (SLL) työelämäoppaasta löytyy lukiolaisten näkemyksiä ja kokemuksia työelämästä ja yrittäjyydestä. Oppaassa on paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua työelämään ja sen pelisääntöihin sekä vinkkejä työhakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen. Näiden lisäksi oppaasta voi napata myös parhaat vinkit työhaastatteluissa pärjäämiseen tai oman yrityksen perustamiseen. Sivuilla on esitelty myös lukuisia nuorten työelämän tarinoilta ja neuvoja siitä, kuinka voi vaikuttaa lukiossa opiskelijana.