
Pidempikestoisessa koulutuksessa olevien kanssa arvioidaan toteutettujen etäopetusjaksojen onnistumista ja tehdään tarpeelliset muutokset opetuksen toteuttamiseen sen pohjalta.
Koronatilanteen yhä jatkuessa on tärkeä huolehtia sekä opiskelijoiden että henkilöstön jaksamisesta. Monet opiskelijat ovat opiskelleet pitkiä aikoja etäopetuksessa. Koulutuksen järjestäjän onkin tärkeä kiinnittää huomioita opiskelijoiden yhdenvertaiseen oikeuteen saada opetusta ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen.
Sekä koulutuksen järjestäjien että opetus- ja ohjaushenkilöstön tulee varmistaa, että opiskelijoihin ollaan aktiivisesti ja säännöllisesti yhteydessä. Myös opiskelijoiden välinen vertaisvuorovaikutus edistää oppimista, ja opintoja voidaan suunnitella mahdollisimman vuorovaikutteisiksi. Opetus- ja ohjaushenkilöstön tulisi kiinnittää huomiota opiskelun kokonaiskuormitukseen, jotta opiskelijoilla jää aikaa opinnoista palautumiseen.
Näkökulmia laadukkaaseen etäopetukseen:
- Opetus- ja ohjaushenkilöstö suunnittelee opiskelujakson etenemisen niin, että säännöllinen vuorovaikutus ja yhteydenpito on mahdollista. Opiskelijat voivat työskennellä itsenäisesti, pienryhmissä tai suuremmissa ryhmissä. Yhteydenpito ja yhteistyö yksittäisten opiskelijoiden ja ryhmien välillä edellyttää suunnittelua ja opiskelun rytmittämistä.
- Vuorovaikutuksen määrässä ja laadussa on hyvä huomioida opiskelijoiden yksilölliset vahvuudet ja tuen tarpeet. On hyvä kiinnittää huomiota eri ikäisten opiskelijoiden oppimisen ja opiskelun sekä yksilöllisten elämäntilanteiden haasteisiin. Opetus- ja ohjaushenkilöstö seuraa aktiivisesti opiskelijoiden vuorovaikutuksen tarvetta ja lisää tarvittaessa yhteydenottoja.
- Koulutuksen järjestäjä ja opettajat suunnittelevat yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa menettelytavat ja käytänteet, joilla opiskelijoiden osallistuminen etäopetukseen varmistetaan ja opiskelua tuetaan.
- Opetus- ja ohjaushenkilöstön on tärkeä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan, jotta he voivat tukea opiskelijoitaan tavoitteiden saavuttamisessa. Koulutuksen järjestäjän tulee osaltaan huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista ja jaksamisesta.
Tartuntatautilain hygieniaa ja väljyyttä koskevat velvoittavat säännökset
Tartuntatautilain muutos tuli voimaan 22.2.2021. Lakiin sisältyvä väliaikainen 58 c §, jossa säädetään toimenpiteistä koronaepidemian leviämisen estämiseksi, asettaa velvoitteita myös vapaan sivistystyön järjestäjille. Pykälä on voimassa 30.6.2021 saakka.
Tilojen hallinnasta vastaavan toimijan on huolehdittava, että
- oppilaitoksessa toimivilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
- oppilaitoksessa toimiville annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
- tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.
Lisäksi tilojen hallinnasta vastaavan toimijan tulee järjestää oppilaitoksessa toimiville oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista.
Tartuntatautilain 58 c § koskee sisätilojen lisäksi oppilaitoksen alueeseen kuuluvia ulkotiloja sekä asuntolatoimintaa.
Toimintaohjeiden antaminen oppilaitoksessa toimiville voidaan toteuttaa toimintaan parhaiten sopivalla tavalla esimerkiksi kuulutuksin, kirjallisina ohjeina, opastetauluina, käytöstä ohjaavina merkintöinä tiloissa tai muulla vastaavalla tehokkaalla tavalla.
Tartuntatautilain mukaan aluehallintovirasto ja kunta valvovat toimialueillaan edellä kuvattujen velvollisuuksien ja rajoitusten sekä niitä koskevien päätösten noudattamista. Aluehallintovirasto ja kunta saavat tarkastaa valvomansa toimijan toiminnan sekä toiminnassa käytettävät tilat ja antaa määräyksen puutteiden ja epäkohtien korjaamisesta.