
Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on koronavirusepidemian aikanakin tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä edistää lasten hyvinvointia, tasa-arvoisuutta ja osallisuutta. Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvilla lapsilla on oikeus turvalliseen toimintaympäristöön, ammattitaitoisiin aikuisiin ja välipalaan. Hyvä ja avoin kodin, aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun välinen viestintä lisää sekä aikuisten luottamusta että lasten turvallisuudentunnetta. Viestinnässä tulisi suosia ensisijaisesti sähköisiä yhteydenpitovälineitä. Viestinnässä tulee huomioida eri kieliryhmiin kuuluvat huoltajat.
Tartuntatautilain ja suositusten mukaan tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjällä on velvollisuus huolehtia lasten ja työntekijöiden turvallisuudesta. Toiminnassa on huomioitava myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema ja tilojen ylläpidosta vastaavalle tekniselle henkilöstölle suunnattu ilmanvaihdon ohjeistus.
Kunta vastaa myös hankkimansa aamu- ja iltapäivätoiminnan lainmukaisuudesta. Tartuntojen välttämiseksi kunnan tulee ohjata palvelujen tuottajaa valtakunnallisten ja paikallisten ohjeiden ja suositusten noudattamisessa. Toiminnassa tulee varautua myös mahdollisiin vakavampiin tilanteisiin, jossa esimerkiksi paljon henkilöstöä on poissa työstä.
THL: Ilmanvaihto-ohjeistus varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tilojen käytöstä vastaaville
Toiminta keväällä 2022
Laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta on vahvistettu 22.12.202. Laki (1221/2021) on voimassa 1.1.–30.6.2021. Lakiin sisältyvä väliaikainen 58 c § vastaa sisällöltään vuonna 2021 voimassa ollutta vastaavaa säännöstä. Tartuntatautilain 58 c §:ssä säädetään toimenpiteistä koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi ja se asettaa velvoitteita myös opetuksen järjestäjille.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet 22.12.2021 varhaiskasvatusta, kouluja, oppilaitoksia ja korkeakouluja varten uudet terveysturvallisuutta koskevat suositukset. Suosituksissa on otettu huomioon siirtyminen paikallisiin ja alueellisiin täsmätoimiin koronarajoituksia purettaessa. Työterveyslaitoksen ohjetta työpaikoille (Ohje varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja perusopetukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi 1.12.2020) voidaan käyttää soveltuvin osin paikallisesti tai alueellisesti päätettävin tavoin.
Valtioneuvosto otti 15.11.2021 käyttöön koronakriisin hallintaan tarkoitetun, päivitetyn hybridistrategian ja sen toimintasuunnitelman. Päätöksen mukaan epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimin. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa tulee noudattaa mahdollisia tartuntatautiviranomaisten tartuntatautilain nojalla tekemiä velvoittavia päätöksiä.
Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjien on tärkeää aktiivisesti seurata epidemiatilanteen kehitystä ja toimia viranomaisten kulloistenkin päätösten, ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Tartuntatautilain 58 §:n mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan tilojen sulkemisesta osittain tai kokonaan. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.