Hyppää pääsisältöön

Varhaiskasvatus


Varhaiskasvatus on lapsen suunnitelmallisen ja tavoitteellisen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hyvinvointia.

Varhaiskasvatusta voidaan järjestää päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai avoimena varhaiskasvatustoimintana kuten esimerkiksi kerho- ja leikkitoimintana. Jokaisella alle kouluikäisellä lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta. Huoltajat päättävät lapsensa osallistumisesta varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatus

Mitä on varhaiskasvatus?

Mitä on varhaiskasvatus?

Varhaiskasvatus on kasvatus- ja koulutusjärjestelmäämme perusta. Varhaisten vuosien merkitys lapsen koko oppimisen ja elämänpolun kannalta on suuri. Sivulta löydät tietoa varhaiskasvatuksen tehtävästä, varhaiskasvatussuunnitelmista ja varhaiskasvatuksen toteutumisesta.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet pähkinänkuoressa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet pähkinänkuoressa

Opetushallitus laatii ja päättää valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, joiden pohjalta laaditaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Jokaiselle lapselle laaditaan oma henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma eli lapsen vasu.

Työn tueksi varhaiskasvatuksessa

Työn tueksi varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen ammattilainen, etsitkö kehitysideoita työsi tueksi? Olemme keränneet sivulle erilaisia ohjeita, videoita ja muita innostavia materiaaleja, joita voit vapaasti soveltaa omassa tekemisessäsi. Tervetuloa tutustumaan!

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden päivitys 2021-2022

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden päivitys 2021-2022

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden päivitystyöhön liittyvää tietoa ja materiaaleja

Vasuista vauhtia -teemaviikko

Vasuista vauhtia -teemaviikko

Vuotuisen syyskuisen tapahtumaviikon avulla haluamme kannustaa varhaiskasvatuksen toimijoita jatkuvaan ja suunnitelmalliseen varhaiskasvatustyöhön sekä tuomaan esiin sitä kaikkea hyvää, mitä varhaiskasvatuksessa tapahtuu. Vasuista vauhtia teemaviikon sivuilta löytyy monenlaista materiaalia.

Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa

Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa

Tietoa varhaiskasvatuksen monialaisen yhteistyön ja varhaiskasvatuksen palveluohjauksen tueksi. Sivustolta löytyy myös huoltajille suunnattua tietoa varhaiskasvatuksesta.

Lisää aiheesta

ePerusteet

eperusteet.opintopolku.fi

ePerusteet-palvelusta löydät varhaiskasvatussuunnitelman perusteet kokonaisuudessaan. Voit myös tutustua paikallisiin vasuihin.

Varhaiskasvatuslaki

www.finlex.fi

Varhaiskasvatuslaissa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja tuottamisesta sekä varhaiskasvatuksen tietovarannosta.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet

Voimassa olevat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet löydät myös pdf-dokumentteina. Voit tarkastella myös aikaisempia perusteita.

Varhaiskasvatuksen tietovaranto (Varda)

www.oph.fi

Varhaiskasvatuksen tietovarantoon (Varda) kerätään tiedot varhaiskasvatuksessa olevista lapsista ja heidän huoltajistaan, toimipaikoista sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Vardaan tallennettua tietoa voidaan hyödyntää niin kunnallisessa kuin valtakunnallisessa kehittämisessä ja päätöksenteossa. Tietojen tallentamisesta Vardaan määrätään varhaiskasvatuslaissa (540/2018).

Yhteystiedot


Jos jokin asia jäi askarruttamaan, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa varhaiskasvatus@oph.fi.