Perusopetuksen oppilaiden oppivelvollisuus ja oikeus saada opetusta ovat kaikkien opetusjärjestelyiden lähtökohta. Etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa oppilaiden opetus on perusopetuslain ja opetussuunnitelman mukaista, opetuksen järjestäjän antamaa opetusta. Käsityön opetuksen ammattilaiset ovat tuottaneet digitaalisia aihioita ja oppimateriaaleja etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen toteuttamista varten.
Verkkomateriaaleja käsityön opetuksen tueksi
- Koulutus ja tutkinnotPerusopetusKäsityö
Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan. Käsityö on monimateriaalinen oppiaine, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa. Tähän kuuluu tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus ja oman tai yhteisen käsityöprosessin arviointi. Käsityön tekeminen on tutkivaa, keksivää ja kokeilevaa toimintaa ja siinä toteutetaan ennakkoluulottomasti erilaisia visuaalisia, materiaalisia, teknisiä sekä valmistusmenetelmällisiä ratkaisuja. Käsityössä opetellaan ymmärtämään, arvioimaan ja kehittämään erilaisia teknologisia sovelluksia sekä käyttämään opittuja tietoja ja taitoja arjessa.
Käsityömuotoiluun liittyviä oppimateriaaleja löydät alla olevista linkeistä.
Tinkercad on maksuton ja käyttäjäkokemuksen mukaan helppokäyttöinen sovellus 3D-suunnitteluun, elektroniikkaan ja koodaukseen. Opettajat, oppilaat, harrastajat ja suunnittelijat voivat käyttää sitä ideoinnissa, suunnittelussa ja mallintamisessa.
Opettaja voi rekisteröityä alustalle, luoda "luokan tai ryhmän" ja lähettää kirjautumiskoodin oppilaille, jolloin oppilaat käyttävät opettajan luomaa käyttäjätunnusta. Ohjelmaa voi käyttää ainakin luokanopetuksen 5.-6.-vuosiluokilta lähtien. Ohjelman käyttö edellyttää nettiyhteyden ja hiirellisen tietokoneen.
Tinkercad-ympäristössä oppilas voi harjoitella 3d-piirtämistä yhdistelemällä ja poistamalla yksinkertaisia muotoja. Ohjelmasta löytyy mahdollisuus myös virtapiirien simulointiin. Valmiit mallit (2d/3d) voi joko 3d-tulostaa obj-tiedostoina tai laser-leikata svg-tasokuvana.
Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten toimintaan ja luonnonympäristöihin nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Käsityön teknisen työn työtapojen asiasisällöistä ilmastonmuutos kytkeytyy kiinteästi ainakin asumiseen, liikkumiseen, energiantuotantoon ja rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä opettaen niihin liittyviä tietoja ja taitoja. Käsityön teknisen työn työtapojen opetus onkin muiden oppiaineiden ohella merkittävässä roolissa ilmastonmuutos -ilmiön syvällisessä ymmärtämisessä ja ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa.
Pukeutumisen tie
Pukeutumisen tie on verkko-oppimateriaali pukeutumisesta. Se ohjaa oppilasta tiedostamaan pukeutumisen haasteita ja mahdollisuuksia oman tutkimisen ja suunnittelun avulla. Materiaali perustuu ongelmalähtöiseen tutkivaan oppimiseen.
Materiaali on jaettu erilaisiin teemoihin. Teemoissa on lyhyt kuvaus aiheesta ja tehtäviä, joiden avulla tarkastellaan näihin liittyviä kysymyksiä. Opettaja ohjaa oppilasta tai ryhmää valitsemaan ne teemat, joita halutaan tutkia ja ratkaista. Tärkeätä on myös, että oppilas voi itse luoda häntä kiinnostavan omankohtaisen ongelman ja tutkia sitä.
Ompelun perusasioita
Punomo-verkkosivujen Käspaikka-osiosta löytyy opastusta erilaisiin, kaikissa ompelutöissä vastaan tuleviin perusasioihin. Ohjeista voi poimia osia niin ompelun vasta-alkajalle kuin myös kaikkein vaativimmille osaajille.
Äärest viäre - raumalaiseen perinteeseen pohjautuva pitsinnypläyksen verkko-opetusmateriaali
Still -kuvia ja videota pitsinnypläyksen perusteista, historiasta, materiaaleista, välineistä, työotteista, malleista jne. Sivusto sopii sekä opettajan työn tueksi, että omatoimisesti opiskeleville. Tuotanto: Rauman kansalaisopisto, Pyhäjärviseudun aikuisopisto, Turun yliopisto: OKL Rauma ja Rauman museo
Lukiodiplomiaineiden e-oppimateriaali on aineistoa lukion kotitalouden, käsityön, median, tanssin ja teatterin opiskeluun.
Kotitalouden Minun kotini, käsityön Tekstiilikulttuurit ja minä, median Median maailma, tanssin Tanssin maailma ja teatterin Nykyteatterin rihmastoja tavoitteena on parantaa lukiodiplomin suorittamisen edellytyksiä soveltuen niin lähiopetukseen, etäopiskeluun kuin itsenäiseen opiskeluun. Oppimateriaali tukee lukioiden taito- ja taideaineiden tarjonnan toteutumista ja monipuolisuutta.
Lukiodiplomiaineiden e-oppimateriaali
Taito- ja taideaineiden e-oppimateriaali lukiodiplomin tueksi -esite (pdf)
Innokomp-hankkeen verkkosivustolta löytyy materiaalia, jota on tuotettu edistämään monimateriaaliseen käsityöhön kuuluvaa design- ja teknologia-ajattelua. Sivustolta löytyy materiaalien lisäksi käsityön opetusta koskevia artikkeleita.
Innokomp on Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen koordinoima hanke, johon osallistuu yhteistyökumppaneina Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Åbo Akademin käsityönopettajakoulutukset.
INNOPLAY 2018-2021 -hankkeen verkkosivustolta löytyy materiaalia ja pedagogisia menetelmiä varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen, joissa integroidaan käsityö-, ympäristö- ja teknologiakasvatuksen sekä matemaattisten taitojen oppimisalueita leikin, tutkimisen ja ilmaisun avulla.
INNOPLAY on kolmivuotinen Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen koordinoima hanke, johon osallistuu yhteistyökumppaneina Helsingin yliopiston käsityönopettajankoulutus ja Innokas-verkosto sekä Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksellinen koulutus.