Verkostoitumisessa ei kannata olla turhan ujo ja konservatiivinen. Yllättävien yhteistyökumppaneiden kanssa saattaa syntyä ainutlaatuisia ideoita. Nettikeskusteluista ja blogimaailmasta voi tavoittaa oman alan ihmisiä ja hengenheimolaisia.
Eräs äidinkielen opettaja kuvaili kokemustaan sosiaalisen median verkostoista: "Täällä verkossa tunnen olevani samanarvoinen kuin muut ja hyväksytty, vaikka tiedot/taidot eivät samalla tasolla olisikaan. Uuden yrittäjän voi olla vaikea päästä mukaan ns. perinteisiin verkostoihin, jos ei ole sopivia suosittelijoita tai sopivaa taustaa (esim. perhe, oppiarvo, politiikka) tai jos on muuten vähän erilainen (ikä, sukupuoli, maahanmuuttaja)."
Sosiaalisen median palveluissa on kolme tapaa ihmisten välisten verkostojen rakentamiseen:
- julkisen profiilin seuraaminen eli kontakti ei vaadi molemmin puolista hyväksymistä (englanniksi käytetään usein nimitystä follower)
- kaverikontakti eli molempien hyväksymä suhde (englanniksi friend),
- osallistuminen avoimien ryhmien toimintaan esimerkiksi kommentoimalla ryhmän muiden jäsenten kommentteja.
Seuraamiset ja kontaktit näkyvät yleensä muille palvelun käyttäjille ja uusia kontakteja solmitaankin luontevasti omien tuttavien kautta. Palvelut myös ehdottavat kaveriverkostosta uusia kontakteja. Sosiaalisessa mediassa on sallittua olla aloitteellinen kontaktien luomisessa. Ihmisillä on erilaisia tyylejä käyttää samoja verkostoitumispalveluita. Siksi kaveruusehdotus ja sen torjuminen tai hyväksyminen ovat vähemmän dramaattisia kuin reaalimaailmassa.
Yli oman sisäryhmän rajojen tapahtuva verkostoituminen rikastaa. Rajanylitykset voivat kohdistua esimerkiksi maantieteelliseen alueeseen, oppiaineeseen, ammattialaan, ikäryhmään, kulttuuripiiriin tai organisaatioon. Toimivia suhteita ei kuitenkaan synny, jos toimijat ajattelevat vain omaa hyötyään. Verkostoituminen on aina vaihdantaa, ja omastaan on oltava valmis jakamaan. Toimiva verkosto on aina kiinni ihmisistä, heidän tahdostaan ja asenteestaan.
Verkostojen avulla voi esimerkiksi
- löytää uusia toimintaideoita
- toteuttaa erilaisia asioita kustannustehokkaasti
- hankkia kätevästi oleellista informaatiota
- välttää päällekkäistä työtä
- vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin
- selvittää ongelmia
- jakaa ja parantaa ideoita sekä
- oppia uutta.