Tältä sivulta löydät kootusti erilaisia verkkomateriaaleja yhteiskuntaopin opetuksen tueksi. Materiaaleja on saatavilla muun muassa talouteen, yrittäjyyteen ja yhteisöllisyyteen liittyen. Osa materiaaleista sopii niin perusopetukseen kuin lukioonkin. Erityisesti alakouluun soveltuvia materiaaleja löydät sivun alhaalta.
Ray Dalion englanninkielinen opetusvideo kuvaa yksinkertaisella ja helposti lähestyttävällä tavalla, kuinka ekonomia toimii.
NYT – Nuorten yrittäjyys ja talous
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on valtakunnallinen vaikuttaja, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. NYTin materiaalipankista saa tukea esimerkiksi opetuskäyttöön, ura- ja koulutusvalintojen sekä päätöksenteon tueksi.
Euroopan Keskuspankin oppimateriaalissa selitetään yhteyttä korkotason, inflaation ja eurojärjestelmän päätehtävän eli hintavakauden ylläpitämisen välillä.
Finanssialalle.fi-sivuston oppimateriaali antaa peruskäsitys siitä, mitä finanssiala on. Materiaalin osiot käsittelevät finanssialalla toimimista, pankkialaa, vakuutusalaa sekä säästämistä ja sijoittamista.
Finanssialan Keskusliiton sivustolta löytyy ohjeita turvalliseen pankkiasiointiin, maksamiseen ja maksuvälineiden käyttöön sekä neuvoja tunnusluvun suojaamisesta ja ilmoituksen tekemisestä korttien sulkupalveluun.
Verohallinnon Palkka.fi-palvelussa kuka tahansa voi harjoitella palkanlaskentaa. Palvelun käyttö on ilmaista eikä vaadi erillistä käyttölupaa. Palvelua voidaan käyttää esimerkiksi oppilaitoksissa palkkahallinnon opetuksen tukena.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston opetukseen tarkoitetut materiaalit auttavat oppilasta ymmärtämään itseään kuluttajana. Materiaaleissa ja harjoituksissa käydään läpi ostaminen vaihe vaiheelta ja pyritään kehittämään oppilaan omia toimintavalmiuksia kuluttajana.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonta antaa neuvoja kuluttajalle hankkimansa tavaran tai palvelun kaupassa. Sivustolla on myös tietoa kuluttajan oikeuksista ja ajankohtaisia tiedotteita.
Yhdysvaltalaisten journalisti Stephen J. Dubnerin ja ekonomisti Steven Levittin juontamassa englanninkielisessä podcastissä puhutaan erilaisista talouteen liittyvistä ilmiöistä.
Mimmit sijoittaa -podcastissä puhutaan rahasta, sijoittamisesta, säästämisestä ja kaikesta mitä sijoittavan mimmin elämään kuuluu. Podcastissä puhutaan omasta taloudesta ja ajankohtaisista aiheista.
Verokampus on Verohallinnon vero-opetussivusto, jonka materiaali soveltuu yläkouluun ja lukioon. Verokampus on tiedonlähde nuorille ja tieto- ja opetusmateriaalipankki opettajille.
Aineettomat oikeudet -oppimateriaalin tavoitteena on auttaa ymmärtämään sitä, mitä aineettomat oikeudet (intellectual property rights) ovat ja miten niiden avulla voidaan turvata yrityksen liiketoimintaa. Oppimateriaalissa tutustutaan muun muassa sellaisiin käsitteisiin kuin immateriaalioikeus, mallioikeus ja tavaramerkki. Materiaalista saa ladattua PDF-version, joka sisältää tietotekstiä, aineistotehtäviä ja linkkejä videoihin. Materiaalista löytyy myös Claned-oppimisalustaa hyödyntävä versio, jonka saat käyttöösi ottamalla yhteyttä bisneskurssit@tat.fi. Materiaalin on tuottanut Talous ja nuoret TAT EUIPOn rahoituksella ja sen kestoksi on suunniteltu 2 x 75 minuuttia.
Väestöliiton Poikien Puhelimen Massimaisteri-kurssi ja -animaatiosarja
Väestöliiton Poikien Puhelimen toteuttama Massimaisteri-verkkokurssi on kaikille 13-18-vuotiaille nuorille suunnattu, noin 30 minuutin pituinen verkkokurssi. Massimaisteri-kurssilla käsitellään mm. säästämistä, kestävää kulutusta, mainonnalla vaikuttamista ja lainanottoa hauskojen animaatioiden ja tehtävien avulla. Katso myös koko Massimaisteri-animaatiosarja!
Tällä ammattiliittojen keskusjärjestö STTK:n tuottamalla sivustolla käydään läpi työelämän keskeisiä pelisääntöjä sekä työntekijän velvollisuuksia ja oikeuksia. Sisältö on suunniteltu ensisijaisesti työuraansa aloittaville nuorille.
Euroopan unionin neuvoston videolla käydään läpi Euroopan unionin saavutuksia Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Video saatavilla 24 eri kielellä, esimerkiksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
YLE Areenasta löydät Eurooppa-aiheisia podcastejä, joita on mahdollista hyödyntää opetuksessa. Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa ja mitä asioita ajavat puolestaan Euroopan parlamentti, komissio sekä Euroopan neuvosto.
EU-peli 2.0 Eurooppatiedotuksen julkaisema peli, joka toimii Seppo-alustalla. Pelin avulla esitellään perustietoja Euroopan unionista. EU-peliä on mahdollista pelata sekä mobiililaitteilla että tietokoneella.
EU:n neuvoston sivuilta löydät opettajille suunnattuja Digital Citizenship -materiaaleja lasten ja nuorten toimimisesta digitaalisessa ympäristössä sekä sen turvallisuudesta. Sivusto on saatavilla vain englanniksi ja ranskaksi.
Euroopan unionin tuottama Oppisoppi käsittelee EU:n toimielimiä, toimintaa ja historiaa sekä EU:n toimia ja politiikkaa. Oppisopista löydät EU-aiheisia pelejä, tehtäviä ja esitteitä sekä pelejä kaikille ikäryhmille alakoulusta aina toiselle asteelle asti.
Euroopan parlamentin sivustolta löydät nuorille ja kouluille suunnattuja ohjelmia ja tapahtumia. Alla on esitelty niistä muutama.
Euroscola on Euroopan parlamentin oma ohjelma lukiolle ja ammatillisille oppilaitoksille. Se on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä hakemuksien perusteella eri puolilta Euroopan unionia. Erilliset Euroscola-päivät järjestetään Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa, jonne valitut ryhmät kutsutaan.
Euroopan parlamentin Ambassador School- eli EPAS-ohjelma toimii koko EU-alueella mukaan lukien Suomessa. Ohjelman tarkoituksena on tukea EU-tietoisuuden lisäämistä kouluissa ja tuoda Euroopan unionin toimintaa ja poliittista keskustelua lähemmäs nuoria. EPAS on suunnattu yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille.
Euroopan parlamentti on järjestänyt vuodesta 2014 joka toinen vuosi Strasbourgissa Euroopan nuorisotapahtuman (European Youth Event, EYE), jolla se tarjoaa 16–30-vuotiaille eurooppalaisille mahdollisuuden pohtia yhdessä Euroopan tulevaisuutta. Sen lisäksi Euroopan parlamentti tarjoaa erilaisia harjoittelumahdollisuuksia 18 vuotta täyttäneille Euroopan unionin jäsenvaltion tai jäsenyyttä hakeneen maan kansalaisille parlamentin toimipisteissä. Koululaisryhmät voivat myös varata tutustumiskäyntejä Helsingissä sijaisevalle Eurooppatalolle.
Euroopan historian talo tarjoaa osan Brysselissä sijaitsevasta näyttelystään virtuaalisesti. Sivustolta löydät myös opetuksessa mahdollisesti sovellettavia tehtäviä. Sivustoa on mahdollista selata lukuisilla kielillä, esimerkiksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Helsingin keskustakirjasto Oodista löydät vuorovaikutteisen EU@Oodi-näyttelytilan. EU@Oodi sisältää monia multimediatoteutuksia, joiden avulla esitellään Euroopan unionin toimintaa. Oodissa voit nähdä esimerkiksi laajakuvaesityksen Euroopasta ja seurata, mitä EU:ssa tapahtuu juuri nyt interaktiivisen EU reaaliajassa -näyttöseinän kautta.
Euroopan parlamentin multimediakeskuksesta löydät ajankohtaisia ja informatiivisia videoita Euroopan unioniin ja sen toimintaan liittyen. Sivustolta on mahdollista seurata muun muassa valiokuntia ja täysistuntoja livelähetyksinä tai tallenteina.
Nuortenideat.fi on verkkosivu, joka tarjoaa nuorille matalan kynnyksen osallistua, vaikuttaa sekä kertoa omat mielipiteet kehittämisen kohteista, olivat ne sitten paikallisia tai valtakunnallisia.
Kouluissa helposti käytettäviä aineistoja ja työkaluja ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn, kuten perhe- ja lähisuhdeväkivalta, kiusaaminen sekä päihteet.
Maailma 2030 on ulkoministeriön tuottama verkko-oppituntimateriaali peruskouluun ja lukioon. Verkkosivut on tehty opettajien avuksi kertomaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, Suomen kehitysyhteistyöstä ja maailman kehityshaasteista. Aineisto kokoaa perustietoa ja ohjaa lisätiedon lähteille. Sivuilla on myös runsaasti tehtäviä eri luokka-asteille opetuksen tueksi.
Tietoa Suomen turvallisuuspolitiikasta, kokonaismaanpuolustuksesta ja erityisesti sen puitteissa toimivasta sotilaallisesta maanpuolustuksesta, kuten myös kansainvälisistä organisaatioista ja Suomen kannalta merkittävistä valtioista.
Turvallisuus on osa jokaisen arkipäivää. Jokaisen tiedot ja taidot eivät kuitenkaan ole ajan tasalla. Security Track on tietotaito-ohjelma, joka pyrkii jakamaan tietoa ja opettamaan taitoja turvallisuuden eri osa-alueilta. Tietotaito-ohjelmaa toteutetaan kaikille avoimissa ja maksuttomissa maakuntatapahtumissa. Sivuilta voit lukea lisää ohjelmasta, tapahtumasta sekä kokonaisturvallisuudesta.
Opetushallituksen digitaalinen oppimateriaali kattaa kolme 45 minuutin oppituntia. Tunnit on suunniteltu hyödynnettäväksi peruskoulun 9. luokalla sekä lukiossa useissa eri oppiaineissa, kuten historiassa, katsomusaineissa, yhteiskuntaopissa sekä äidinkielessä ja kirjallisuudessa.
Oppimateriaalin avulla lisätään oppilaiden ja opiskelijoiden tietoutta romanien historiasta, nykytilanteesta ja kulttuurista pääpiirteittäin. Ennakkoluulojen purkamiseksi aiheeseen pyritään luomaan mahdollisimman henkilökohtainen suhde pedagogisin keinoin. Oppimateriaali tukee uusien peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmien perusteiden tavoitteita. Oppimateriaalia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi osana monialaisten oppimisen kokonaisuuksia ja se vastaa laaja-alaisen oppimisenkin tavoitteita, esimerkiksi: (L2) kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu.
Pikkuyrittäjät on yrittäjyyskasvatuksen ohjelma 4.-6. luokkalaisille. Ohjelmassa lapset tutustuvat yrittäjyyteen, kehittävät taitojaan ja perustavat 2-4 hengen ryhmissä oman pikkuyrityksensä. Pikkuyrittäjät on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.
Yks, Kaks toimimaan – työkaluja yhteiskunnallisten teemojen opettamiseen
Kehittämiskeskus Opinkirjon materiaalissa käsitellään yhteiskunnallisia teemoja lapsilähtöisesti ja innostavilla työtavoilla. Materiaalin tehtävät sopivat parhaiten 4.–6. luokkien oppilaille.
Mun elämä, mun vastuu -virtuaalioppitunti 4.–6.-luokkalaisille
Videomuotoisella oppitunnilla havainnollistetaan vastuun merkitystä tarinoiden kautta ja rakennetaan oppilaan ymmärrystä omistamisesta, omasta vastuusta ja sen merkityksestä oman tulevaisuuden näkökulmasta. Tunnilla keskustellaan myös omasta rahankäytöstä, veroista, yrittäjyydestä ja työelämästä. Oppitunti (n. 45min) on mahdollista totetuttaa luokassa tai etänä osana opetussuunnitelman mukaista yhteiskuntaopin opetusta (4.–6. lk., laaja-alaisen oppimisen tavoitteet L6 & L7).
Oppisoppi sisältää koululaisille ja nuorille pelejä, tietokilpailuja, tehtäväkirjoja ja muita aineistoja, joista saa helposti tietoa EU:sta. Niitä voi käyttää niin oppitunneilla kuin vapaa-aikanakin. Sivustolla kerrotaan myös opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla.