Arvioinnilla on perusopetuksessa kaksi tehtävää: formatiivinen ja summatiivinen tehtävä. Formatiivisen arvioinnin tehtävänä on auttaa oppilasta ymmärtämään omaa oppimistaan ja osaamistaan, tunnistamaan vahvuuksiaan sekä kehittämään työskentelyään ympäristöopille asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Formatiivinen arviointi on osa jokapäiväistä opetusta, esimerkiksi opettajan ja oppilaan välistä vuorovaikutusta, ja on luonteeltaan oppimista tukevaa ja ohjaavaa. Formatiivinen arviointi tehdään suhteessa oppiaineen tavoitteisiin eikä se edellytä välttämättä dokumentaatiota.
Summatiivisen arvioinnin tehtävänä kuudennen vuosiluokan lukuvuosiarvioinnissa on kuvata arvosanalla, kuinka hyvin oppilas on saavuttanut ympäristöopin kuudennen vuosiluokan tavoitteet. Opettajan tulee dokumentoida arvioinnit niistä näytöistä, jotka vaikuttavat oppilaan summatiiviseen arviointiin. Arvioinneilla tarkoitetaan esimerkiksi oppilaan kokeen arvosanaa tai esitelmän, tutkimustyön tai posterin sanallista arviota tai numeroarvosanaa. Oppilas voi tuoda esille osaamistaan myös vastaamalla suullisesti opettajan esittämiin kysymyksiin arviointitilanteessa.
Ympäristöopin opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokille 3–6 on vuosiluokkaistettu kussakin paikallisessa opetussuunnitelmassa. Ympäristöopin tavoitteiden ja keskeisten sisältöjen vuosiluokkaistamisessa on koulukohtaisia eroja. Näin ollen kaikkia opetuksen tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä ei arvioida kuudennen vuosiluokan päätteeksi vaan ainoastaan ne, jotka on vuosiluokkaistettu 6. vuosiluokalle paikallisessa opetussuunnitelmassa. Osaamisen kuvaukset – kriteerit – on laadittu summatiivisen arvioinnin tueksi kuudennen vuosiluokan lukuvuosiarviointiin.
Tätä tukimateriaalia voi hyödyntää soveltuvin osin opetuksen suunnittelun tukena myös alemmilla vuosiluokilla, mutta arviointikriteeristöä ei voida tällöin käyttää. Arviointi tulee suhteuttaa oppijan ikäkauteen ja edellytyksiin.
Ympäristöopin tukimateriaali kuudennen vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin tueksi sisältää opetuksen tavoitteiden avauksia sekä esimerkinomaisia tehtäviä opetuksessa ja arvioinnissa. Tukimateriaalin vinkit ja esimerkit eivät ole tyhjentäviä eivätkä normittavia. Tukimateriaalin tavoitteena on tukea opettajia ympäristöopin opetuksen suunnittelussa sekä antaa esimerkkejä ja virikkeitä oman arviointityön kehittämiseen. Tukimateriaalin aineistoja saa muokata paikalliseen opetussuunnitelmaan sopiviksi ja hyödyntää soveltuvin osin.
Tukimateriaaliin laadittujen esimerkinomaisten oppimistehtävien kautta voi yhdellä näytöllä usein arvioida osaamista, joka liittyy useampaan oppimisen tavoitteeseen (esimerkiksi Kasvio-oppimistehtävässä). Toisaalta opettaja voi valita summatiivisen arvioinnin kohteeksi vain osan oppimistehtäviin kuvatuista oppimisen tavoitteista. Oppilaan tiedot ja taidot erityisesti taidollisten tavoitteiden suhteen kehittyvät vähitellen. Oppilaalle on tarjottava mahdollisuuksia harjoitella ja oppia arvioinnin kohteena olevia taitoja ja tietoja ennen summatiivista näyttöä. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa tehtävä kokeellinen tutkimustehtävä ei voi olla summatiivisesti arvioitava.
Jokaisen oppilaan oppimista ohjataan esimerkiksi kysymysten, rakentavan palauteen ja konkreettisten kehittämisehdotusten avulla (formatiivinen arviointi). Kuudennen vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin kriteereissä on alemmissa arvosanoissa kuvattu oppilaan osaamisen tasoa myös oppilaan tarvitseman ohjauksen näkökulmasta. Esimerkiksi opetuksen tavoitteen viisi (T5) arvosanan viisi osaamisen kuvauksessa todetaan: ”Oppilas osallistuu havainnointiin, mittaamiseen ja tulosten dokumentoimiseen ja kertoo näistä ohjatusti.” Tavoitteessa viisitoista (T15) arvosanan viisi osaamisen kuvauksessa todetaan taas: ”Oppilas tunnistaa ohjatusti joitakin eliöitä, elinympäristöjä ja elottoman luonnon tekijöitä.”
Summatiivisissa näytöissä “ohjaaminen” voi tarkoittaa opettajan tarkentavien lisäkysymysten esittämistä, valmiiden vastausvaihtoehtojen antamista tai kuvien tai muiden havainnollistavien lisävälineiden avulla tehtävää ohjausta. Esimerkiksi edellä mainittujen tavoitteiden T5 ja T15 kohdalla opettaja voi esittää tarkentavia tai ohjaavia kysymyksiä ja auttaa näin oppilasta kertomaan omin sanoin dokumentoiduista tuloksista (T5) tai valittujen kuvakorttien avulla auttaa oppilasta tunnistamaan eliöitä suppeammasta joukosta vaihtoehtoja (T15). Summatiivisen arvioinnin korkeammissa arvoisanoissa oppilas osaa toimia ja vastata kysymyksiin ilman ohjausta.