Hyppää pääsisältöön

Lukiodiplomit


Lukiodiplomit tarjoavat lukion opiskelijalle mahdollisuuden osoittaa erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan eri aineissa ja aineryhmissä. Lukiodiplomeita voi suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa.

Lukiodiplomit täydentävät muiden lukio-opintoihin liittyvien erillisten näyttöjen tavoin lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen osoittamaa osaamista. Lukiodiplomien järjestäminen on lukioille vapaaehtoista, samoin niiden suorittaminen opiskelijoille. Lukiodiplomitodistus on lukion päättötodistuksen liite. Näin opiskelija voi saada lukiodiplomitodistuksen suoritettuaan lukion koko oppimäärän.

Elokuun 2016 alusta lukien lukiodiplomit ovat sisältyneet lukion opetussuunnitelman perusteisiin valtioneuvoston asetuksen (942/2014) mukaisesti. Lukion soveltaviin kursseihin voivat kuulua eri oppiaineissa ja aineryhmissä suoritettavat lukiodiplomit. Opetushallitus on laatinut näihin kursseihin valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet, joiden mukaan lukiodiplomikurssit kuvataan lukion opetussuunnitelmassa. Opetushallitus antaa näiden lukiodiplomien suorittamisen ohjeet, arviointikriteerit ja todistuksen sisällön.

Opetuksen ja oppimisen tueksi

alt-text (optional, uses title if not set)

Lukiodiplomien suorittaminen

Lukiodiplomien suoritusohjeet ovat muuttuneet vuonna 2017. Lue lisää uusista suoritusohjeista sekä siitä, mistä asti ohjeet ovat velvoittaneet opiskelijaa. Tutustu myös lukiodiplomitodistukseen.

alt-text (optional, uses title if not set)

Yhteinen tehtävä lukiodiplomeihin

Opetushallitus julkaisee vuosittain lukiodiplomeille yhteisen tehtävän, jota opiskelijat voivat halutessaan käyttää suorittaessaan eri aineiden lukiodiplomeja. Tutustu tulevan lukuvuoden tehtävään!

alt-text (optional, uses title if not set)

Lukiodiplomien historia

Tutustu lukiodiplomien kehittämisen taustoihin ja jatkotyöhön.

Usein kysyttyä


Olemme koonneet vastauksia lukiokoulutuksesta ja -diplomeista myös usein kysyttyihin kysymyksiimme.

Katso kaikki vastaukset