Lukiodiplomit
Lukion opetussuunnitelmassa määriteltäviin opintojaksoihin voivat kuulua eri oppiaineryhmissä tai oppiaineissa suoritettavat lukiodiplomit. Lukiodiplomien tehtävänä on antaa opiskelijalle mahdollisuus osoittaa erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen näytön avulla. Lukiodiplomit täydentävät lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen osoittamaa osaamista.
Opetushallitus on lukion opetussuunnitelman perusteissa 2019 määrännyt lukiodiplomien tavoitteet ja keskeiset sisällöt. Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan koulutuksen järjestäjän tarjoamien lukiodiplomien osalta lukiodiplomien tehtävä, yleiset tavoitteet ja arviointi sekä tavoitteet ja keskeiset sisällöt lukiodiplomeittain. Lukiodiplomien laajuus on kaksi opintopistettä. Lukiodiplomi voi sisältyä lukion valinnaisiin opintoihin paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetyllä tavalla.
Valtioneuvoston asetuksen (810/2018) 12 §:n mukaisesti lukiokoulutuksen oppimääriin voi sisältyä lukiodiplomeita ja muita valinnaisia opintoja koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Näistä paikallisista valinnaisista opinnoista, esimerkiksi opiskelijan suorittaman lukiodiplomin opintojaksosta, voidaan antaa arvosanaksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä. Lukiodiplomit eivät ole valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen mukaisia pakollisia tai valtakunnallisia valinnaisia opintoja.
Lukiodiplomi arvioidaan lukion opetussuunnitelman perusteiden ja Opetushallituksen antaminen lukiodiplomien suoritusohjeiden mukaisesti numeroarvosanalla asteikolla 4–10. Lukiodiplomin suorittanut opiskelija saa lukion päättötodistuksen liitteenä erillisen lukiodiplomitodistuksen, jossa on kyseisestä lukiodiplomista annettu numeroarvosana.
Opetuksen ja oppimisen tueksi

Lukiodiplomien suorittaminen
Opetushallitus on antanut ohjeet lukiodiplomien järjestämisen ja suorittamisen tueksi. Ohjeissa kuvataan tarkemmin esimerkiksi lukiodiplomin rakennetta ja arviointimenettelyä. Käytännön järjestelyistä päätetään paikallisesti opetussuunnitelman perusteiden ja ohjeiden mukaan. Lue lisää.

Suullisen kielitaidon arvioinnin koepankki ja lukiodiplomipalvelu
suko.oph.fiLukiodiplomeissa käytetään yhtenäistä todistuslomaketta. Sähköiset lomakkeet ovat ladattavissa Suullisen kielitaidon arvioinnin koepankista ja lukiodiplomipalvelusta.

Lukiodiplomien yhteinen tehtävä
Opetushallitus julkaisee vuosittain lukiodiplomeille yhteisen tehtävän, jota opiskelijat voivat halutessaan käyttää suorittaessaan eri aineiden lukiodiplomeja. Tutustu tulevan lukuvuoden tehtävään!

Lukiodiplomien historia
Tutustu lukiodiplomien kehittämisen historiaan, taustoihin ja jatkuvaan kehittämistyöhön. Lukiodiplomin kehittäminen aloitettiin 1990-luvulla ylioppilastutkinnon kehittämistyöryhmän mietinnön pohjalta.
Lukiodiplomien kehittäminen

Opetushallituksen uutinen 29.11.2022
www.oph.fiEsitys: Lukiodiplomeja hyödynnettävä nykyistä enemmän jatko-opintohaussa

Opetushallituksen esitys lukiodiplomin kehittämissuunnitelmaksi
www.oph.fiOpetushallitus on laatinut opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta esityksen lukiodiplomien kehittämissuunnitelmaksi 2023-2026. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee esityksen pohjalta lukiodiplomien jatkokehittämistä koskevat linjaukset ja päätökset alkuvuodesta 2023 yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön hanke
okm.fiOpetus- ja kulttuuriministeriön Lukiodiplomit ja niiden hyödyntäminen -hanke ministeriön verkkosivuilla.
Selvitys lukiodiplomien suorittamisesta, 2011
www.oph.fiOpetushallitus on selvittänyt lukiodiplomien toteutumista lukioissa lukuvuosina 2008–2009 ja 2009–2010.