Kun Aleksis Nokso-Koivisto, 40, kuvailee työuraansa, kuulijaa alkaa hengästyttää. Niin monta suunnanvaihdosta ja hyppyä alalta toiselle siihen mahtuu.
Aleksis Nokso-Koivisto
Kuva Aleksis Nokso-Koivistosta, kuvaaja: Samuli Siirala

Nokso-Koivisto tunnetaan muun muassa piirrosvideoita tekevästä Tussitaikureista, journalismia uudistaneesta Rapport-joukkorahoitusalustasta sekä työyhteisöille tiimivalmennusta tekevästä SmoothTeam -yrityksestä.

Uraloikat alkoivat jo opiskeluaikana. Tietotekniikan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä vaihtuivat Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen, ja oheen mahtui niin kasvatustieteen sivuaineopinnot kuin klovneriakursseja Teatterikorkeakoulussa. Yksi vuosi vierähti Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa.

Laudaturin arvoinen gradu käsitteli tekijänoikeuksia kansainvälisessä ympäristössä, mutta sen sijaan että olisi jatkanut aiheen parissa, Nokso-Koivisto siirtyi tutkimusavustajaksi ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun Hankeniin. Seuraavaksi oli vuorossa liikkeenjohdon konsultointia Synocus-nimisessä firmassa, sitten toiminnanjohtajuus Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksessa.

 ”Siellä oli kaksi tutkijaa, ajoittainen tutkimusapulainen ja minä. Vaihdoin vakituisesta työstä pienemmälle palkalle naurettavan pieneen organisaatioon. Mutta halusin kokeilla organisaation pyörittämistä, jota olin nähnyt läheltä Synocuksessa, se oli minusta kutkuttavaa.”

Neljässä vuodessa Nokso-Koivisto onnistui kasvattamaan säätiön rahoitusta niin, että työntekijöitä oli osa-aikaiset mukaan lukien lopulta kymmenen. Sen jälkeen hän innostui piirrosvideoista, jotka alkoivat juuri levitä maailmalla. Piirtämällä oli mahdollista selittää monimutkaisia asioita ymmärrettävällä tavalla, Nokso-Koivisto havaitsi.

Vuonna 2012 syntyi Tussitaikurit, jossa Nokso-Koivisto toimii edelleen hallituksen puheenjohtajana. Viidellätoista tekijällään yritys on nykyään suurin piirrosvideoiden tekijä Suomessa. Tussitaikurit on tehnyt piirrosvideon muun muassa Europassista.

”Lähes kaikesta, mitä olen tehnyt, on ollut hyötyä jossain muualla”, Nokso-Koivisto sanoo.

Vuosi SYLissä opetti eri taustaisten ihmisten kanssa toimimista. Klovnikursseilla Nokso-Koivisto tutustui piirustustaitoiseen Susanna Alanteeseen, josta tuli myöhemmin Tussitaikureiden taiteellinen johtaja.

”Taksikuskin ja tarjoilijan töistä opin paljon ihmisten kanssa toimimisesta. Joidenkin kanssa synkkasi, toisten kanssa mikään ei toiminut. Eräs ravintola-asiakas teki reklamaation jopa ravintolan seinän väristä. Hyvien ja huonojen kokemusten kautta oppii tekemään ihmisten kanssa hommia.”

Samoissa hankkeissa Nokso-Koiviston kanssa on usein ollut myös veli Oskari Nokso-Koivisto. Pikkuveljen ura on ollut vähintään yhtä monipuolinen kuin isoveljellään; tällä hetkellä Sibelius-Akatemiasta valmistunut laulutaiteilija toimii energiapolitiikan neuvonantajana. Veljessarjan nuorin Olli Nokso-Koivisto johtaa nopeasti kasvavaa ohjelmistoalan yritystä LeadDeskiä.

Yksi selitys veljesten vauhdikkaille urakäänteille saattaa löytyä siitä, ettei Nokso-Koivistojen kotona ollut televisiota.

”Se ei liittynyt uskontoon eikä telkkarin katsominen ollut kiellettyä, mutta vanhemmillani oli sellainen ajatus, ettei aivojen purukumi ole hyväksi. Me lapset tietysti vastustettiin sitä, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli hyvä juttu. Kun kotona ei ollut viihdelaitetta, joka olisi passivoinut joka ilta pariksi kolmeksi tunniksi, oli pakko keksiä kaikenlaista tekemistä.”

Nokian pikkukaupungissa asunut perhe ei muutenkaan ollut perinteisimmästä päästä 1980-luvun Suomessa. Lääkäri-isä ja IT-alalla työskennellyt äiti veivät perheen puoleksi vuodeksi Nigeriaan ja ovat sittemmin asuneet jaksoja myös Sambiassa ja Tansaniassa.

"Minä kansainvälistyin puolivuotiaana Nigeriassa”, Nokso-Koivisto sanoo.

Alkaa olla aika lopetella haastattelua, sillä Nokso-Koivistolla on kiire Espooseen Aalto-yliopistolle. Jätettyään kesällä 2016 Tussitaikureiden toimitusjohtajuuden Nokso-Koivisto on alkanut – SmoothTeamin toimitusjohtajuuden ja muiden projektiensa ohella – jälleen opiskella. Tällä kertaa hän on innostunut erityisesti tarinankerronnasta.

”Olen mukana Aalto Ventures -ohjelmassa, joka liittyy start upien vetämiseen. Lisäksi opiskelen tarinankerrontaa ja näyttämöllä toimimista. Minua kiinnostaa, miten tarina auttaa viemään sanoman perille.”

Urakysymysten kanssa pähkäileville Nokso-Koivistolla on lohdullista sanottavaa.

”Nuorena voi tuntua, että edessä olevat valinnat ovat hirveän isoja ja lopullisia. Mutta maailma on monimutkainen paikka, uusia mahdollisuuksia tulee ja uusia valintoja voi tehdä. Harva työura on nykyään niin ehdoton, että pitäisi seurata vain yhtä polkua.”

Omat tulevaisuudensuunnitelmat ovat Nokso-Koivistolla jälleen auki.

”Nyt katson mitä seuraavaksi tulee vastaan. Olennaista on tehdä täysillä sitä mitä tekee, oppia ja löytää uutta.”

 

Takaisin Europassin etusivulle