Akkreditoitujen toimijoiden avustussopimus allekirjoitetaan 15 kuukauden ajalle.
Hankkeiden sopimuskauden aloitusajankohta voi vaihdella vuosittain. Sopimuskauden tarkat päivämäärät voi tarkistaa sopimuksesta tai Beneficiary Modulesta.
Akkreditoitujen toimijoiden avustussopimus allekirjoitetaan 15 kuukauden ajalle.
Hankkeiden sopimuskauden aloitusajankohta voi vaihdella vuosittain. Sopimuskauden tarkat päivämäärät voi tarkistaa sopimuksesta tai Beneficiary Modulesta.
Henkilöstön liikkuvuusjakson voi toteuttaa seuraavilla tavoilla:
Kurssi/koulutus = toiminto, jonka tarkoituksena on kehittää opettajan, kouluttajan tai muun henkilöstön jäsenen ammatillista osaamista järjestelmällisellä opinto-ohjelmalla, jonka oppimistulokset dokumentoidaan yksilöllisesti, ja jonka toteuttavat ammattimaiset kouluttajat tai muut pätevät asiantuntijat. Toiminnot voidaan toteuttaa eri muodoissa kuten luokkaopetuksena, työpajoina tai kenttäoppimisena.
Kurssin valinnan tekee lähettävä organisaatio. Kurssin valinnassa tulee noudattaa komission laatustandardeja. Linkki dokumenttiin löytyy alta.
Huomioi, että kursseille myönnettävä tuki maksetaan maksimissaan 10 päivältä, jonka jälkeen kurssia voi jatkaa omarahoituksella. Yksittäinen henkilöstön jäsen voi saada enintään 800 euroa kurssimaksuihin yhden hankkeen aikana eli 80 euroa/päivä. Kurssimaksun lisäksi osallistuja saa yksilö- ja matkatuen, organisointituki on 100 e/hlö.
Tukihenkilö: Henkilöstön edustaja voi osallistua liikkuvuuteen myös mukana seuraavana henkilönä (Accompanying Person eli tukihenkilö, henkilökohtainen avustaja, opettaja). Myös ammattitaitokilpailuhin osallistuvan opiskelijan/vastavalmistuneen valmentajalle voidaan myöntää apuraha tukihenkilökategoriassa. Tukihenkilön jakson minimipituus on 1 päivä perillä + matkustusaika. Apuraha (yksilötuki ja matkatuki) tukihenkilölle lasketaan saman suuruisena kuin henkilöstölle. Tukihenkilön liikkuvuuteen ei myönnetä organisointitukea.
Henkilöstö voi osallistua liikkuvuusjaksolle seuraavasti:
Osallistujien täytyy olla työsuhteessa lähettävässä organisaatiossa tai heidän täytyy työskennellä säännöllisesti lähettävässä organisaatiossa ydintehtävien toimeenpanossa kuten esimerkiksi ulkopuolisena kouluttajana tai vapaaehtoisena. Pyydettäessä työsuhde täytyy voida selkeästi todentaa dokumentein.
Koulutuksen järjestäjän palveluksessa työskentelevä opetushenkilöstö
Koulutuksen järjestäjän palveluksessa työskentelevä muu henkilöstö
Koulutuksen järjestäjän kanssa työelämäyhteistyötä tekevien organisaatioiden henkilöstö
Liikkuvuusjakso tulee järjestää Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvassa maassa. Akkreditoidut toimijat voivat kuitenkin lähettää henkilöstöä job-shadowing jaksoille ja opetus- tai koulutustehtäviin myös kumppanimaihin (partner countries).
Opiskelija tai vastavalmistunut voi osallistua liikkuvuuteen seuraavasti:
Ammattitaitokilpailut = alakohtaisia tapahtumia, joissa on keskeisessä osassa ammattiin opiskelevien kilpailu, jossa he esittelevät taitojaan. Tapahtumien tarkoituksena on tehdä tunnetuksi, tunnustaa ja vaihtaa kokemuksia, taitotietoa ja ammatillisen koulutuksen teknologisia innovaatioita. Ne järjestetään yritysten, ammatillisen koulutuksen järjestäjien, kauppakamarien sekä muiden ammatillisen koulutuksen houkuttelevuutta ja huippuosaamista parantamaan pyrkivien sidosryhmien tiiviinä yhteistyönä.
Avustusta tukihenkilönä voidaan myöntää henkilölle, jonka tehtävä on tukea opiskelijaa/vastavalmistunutta kilpailujen aikana. Mikäli kilpailija ei ole oikeutettu Erasmus+ tukeen, ei myöskään tukihenkilön aktiviteettia voida käyttää. Lähtökohtaisesti avustusta voi myöntää 1 tukihenkilölle per kilpailija.
Mikäli tukihenkilö on eri oppilaitoksesta kuin kilpailija ja tukihenkilön avustus halutaan maksaa eri oppilaitoksen Erasmus+ hankkeesta kuin kilpailijan, tulee
Jakson minimipituus on 10 päivää (10 kalenteripäivää) perillä oloa + matkapäivät. Muita vähemmän mahdollisuuksia omaavien opiskelijoiden liikkuvuusjakson minimipituus on kaksi (2) päivää + matkapäivät, jos se on perusteltua.
Liikkuvuuteen voivat osallistua ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat, oppisopimusopiskelijat ja vastavalmistuneet. Myös TUVA- ja TELMA -koulutuksiin osallistuvat voivat lähteä liikkuvuusjaksolle.
Vastavalmistuneet: Vastavalmistunut voi lähteä liikkuvuusjaksolle 12 kuukauden kuluessa valmistumisesta; siten, että jakso alkaa 12 kuukauden sisällä valmistumisesta (paluu voi tapahtua myöhemmin, kuitenkin ennen hankkeen päättymistä). Koulutuksen järjestäjä voi ottaa vastavalmistuneen oppilaitokseen takaisin kirjoille suorittamaan esim. tutkinnon osaa.
Vastavalmistuneen kanssa tehdään apurahasopimus, jonka ehtoja noudatetaan valmennuksessa, raportoinnissa ja apurahan maksussa jne. Vastavalmistununeen jakso todennetaan Europassilla (tai vastaavalla) ja osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta huolehditaan.
Lähettävän organisaation tulee varmistaa, että myös vastavalmistuneilla, joita ei oteta opiskelijaksi, on riittävä vakuutusturva; vastuuvakuutus tulee olla voimassa sekä vapaa-ajalla ja työajalla. Vastuuvakuutus työajalla voi sisältyä joko osallistujan omaan vakuutukseen ja/tai työajan osalta työnantajan vastuuvakuutukseen, mikäli työnantaja on tämän osaltaan vahvistanut. Tämä on syytä varmistaa ajoissa ennen jaksoa.
Ryhmäliikkuvuudet: Ryhmäliikkuvuudet ovat perusteltuja mm. opintojen alkuvaiheessa oleville tai opiskelijoille, joilla ei ole vielä valmiuksia itseohjautuvaan liikkuvuuteen. Ryhmäliikkuvuuksien tulee olla hyvin suunniteltuja, aidosti opinnollistettuja sekä pedagogisesti tuettuja ja ohjattuja. Tällainen voi olla esimerkiksi pienryhmälle suunniteltu tehtävä kuten projektin suunnittelu ja toteutus ulkomaisen kumppanin kanssa.
Liikkuvuustoimintoja toteuttavien organisaatioiden on noudatettava yhteisiä Erasmus-laatuvaatimuksia. Vaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että liikkuvuusjakson kokemukset ja oppimistulokset ovat mahdollisimman hyviä kaikille ja että kaikki ohjelmasta rahoitusta saavat organisaatiot edistävät osaltaan ohjelman tavoitteiden saavuttamista.
Kun ulkomaanjakso on työelämässä oppimista, joka ei perustu työsuhteeseen ja josta ei makseta palkkaa tai palkkiota, sovelletaan siihen koulutussopimusta (Training Agreement). Mikäli lain mukaiset oppisopimuskoulutuksen järjestämisedellytykset ulkomaanjakson aikana täyttyvät, sovelletaan siihen oppisopimusta (Apprenticeships). Kun ulkomaanjakso tapahtuu oppilaitoksessa, siitä sovitaan Learning Agreementilla.
Force majeure eli ylivoimainen este on odottamaton tapahtuma, johon sopimusosapuolet eivät ole voineet vaikuttaa ja joka ei johdu sopimusosapuolten laiminlyönnistä. Jos liikkuvuusjakso peruuntuu tai keskeytytyy ylivoimaisen esteen takia, ilmoitus tehdään kansalliseen toimistoon oheisella lomakkeella.
Lähettävän organisaation on varmistettava, että vakuutusturva kattaa kaikki liikkuvuustoimintoihin osallistuvat henkilöt. Force majeure -tapauksen sattuessa, tulee olla aina ensin yhteydessä lentoyhtiöön/ vakuutusyhtiöön mahdollisista korvauspäätöksistä. Tämän jälkeen käsittely siirtyy kansalliseen toimistoon.
Sopimusta koskevista muutoksista tulee ilmoittaa kansalliseen toimistoon aina kirjallisesti.
Yleisimmät muutokset koskevat muutoksia henkilöstössä tai organisaatiossa kuten yhteyshenkilön tai laillisen edunsaajan vaihtumista tai oppilaitosten yhdistymisiä. Muutosilmoitus voi koskea myös hankkeen budjettia, kotimaisen verkoston partnereita tai akkreditoinnin hallinnoinnissa tapahtuvia muutoksia.
Budjetin kululuokasta osallisuustukea osallistujille ei voi siirtää tukea muihin kululuokkiin ilman sopimusmuutosta, ja globaaliin liikkuvuuteen voi käyttää max 20 % kokonaisbudjetista liikkuvuuksiin kumppanimaissa.
Kun akkreditoitujen liikkuvuushankkeiden sopimuksen alkamispäivämäärästä on kulunut 12 kuukautta, edunsaaja voi
a) pyytää avustussopimuksen keston pidentämistä 15 kuukaudesta 24 kuukauteen
b) pyytää lisärahoitusta
c) pyytää myönnetyn avustussopimuksen lyhentämistä
Lisärahoituspyynnöt (Interim Amentment) otetaan huomioon vain, jos kansallisella toimistolla on riittävästi rahoitusta käytettävissä uudelleenjakoon. Lisärahoitusta voi hakea:
Avustussopimuksen lyhentämistä tulisi käyttää hankkeissa viimeisenä keinona. Aina, kun mahdollista, on parempi pyytää avustussopimuksen pidentämistä ja käyttää lisäaika jäljellä olevien liikkuvuuksien toteuttamiseen. Muutospyynnön tekeminen ei ole pakollista. Se on vapaaehtoinen mahdollisuus osana akkreditointijärjestelmälle ominaista joustavuutta.
Lisäksi akkreditoidut organisaatiot ja konsortiot voivat hakea avustusta poikkeuksellisiin kuluihin ja osallisuuteen hankekauden 12 ensimmäisen kuukauden aikana (ks. hakuohje alla).
Ohjeissa on kuvattu sopimusta koskevien muutosten sekä poikkeuksellisten kulujen ja osallisuustuen hakumenettely (Amendment request), joka tehdään Beneficiary Modulessa.