Digitaalinen siirtymä muuttaa tapaa, jolla useimmat yhteiskunnan osa-alueet toimivat. Digitaalisella siirtymällä tarkoitetaan sekä organisaation toiminnan käytännön muutoksia että yhteiskunnan kehittyviä kulttuurisia ja sosiaalisia normeja. Digitaalisen siirtymän käytännön soveltamiseen voi kuulua perinteisten, ei-digitaalisten ja manuaalisten prosessien muuntaminen tai mukauttaminen digitaalisiksi prosesseiksi. Oppimista ja uuden osaamisen hankkimista voidaan tehostaa digitaalisia työkaluja hyödyntämällä. Erasmus+ -ja ESC-ohjelmat tukevat rahoituksen kautta digitaalisen transformaation toteutumista.
Digitaalisuus
- OhjelmatErasmus+Erasmus+ aikuiskoulutukselleErasmus+ ammatilliselle koulutukselleErasmus+ korkeakoulutukselleErasmus+ nuorisoalalleErasmus+ yleissivistävälle koulutukselleErasmus+ liikunnalle ja urheilulle – SportEuroopan solidaarisuusjoukot
Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmat tukevat mm. digiosaamisen suunnittelua ja kehittämistä, opettajien ja henkilöstön digitaitojen kehittämistä, digitaalista lukutaitoa, laadukkaita oppisisältöjä, käyttäjäystävällisiä välineitä sekä tietoturvallisia alustoja. Tavoitteena on saada digitaaliseen muutokseen mukaan kaikki oppijat, opettajat ja kouluttajat, nuorisotyöntekijät ja nuoret.
Ohjelmien avulla vahvistetaan eurooppalaista digitaalisen koulutuksen yhteistyötä, lisätään kriittistä ymmärrystä digiteknologian mahdollisuuksista sekä edistetään aktiivista kansalaisuutta.
Kansainvälisessä yhteistyössä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia hyödynnetään entistä enemmän. Verkko-oppiminen täydentää fyysistä liikkuvuutta ja ulkomaanjaksoja, ja hankekumppaneiden välisessä yhteistyössä hyödynnetään entistä enemmän tieto- ja viestintäteknologiaa. Virtuaalisen yhteistyön lisäämistä pidetään tärkeänä sekä menetelmien kehittämisen että oppimisen kannalta. Samalla on mahdollista tavoittaa yhä laajempi kohderyhmä sekä Euroopan unionissa että sen ulkopuolella.
SALTO Digital pyrkii tarjoamaan hyödyllisiä resursseja digitaalisen siirtymän osalta ja jakamaan hyviä käytäntöjä sekä esimerkkejä Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelmien hankkeista, jotka käsittelevät digitaalista siirtymää. SALTO Digital tuottaa materiaaleja, työkaluja, raportteja, ohjeita ja julkaisuja eri kohdeyleisöille, mukaan lukien kansalliset toimistot, päättäjät ja edunsaajat. SALTO Digital myös kokoaa monia hyödyllisiä materiaaleja, joita muut toimijat ovat toteuttaneet. SALTO Digitalin sivusto ja materiaalit ovat englanninkielisiä.
SALTO Digitalin sivuilta löydät mm. havainnollistavia käytännön esimerkkejä (Onepagers), miten olemassa olevia EU-ohjeita ja -työkaluja voidaan hyödyntää hankkeiden toteuttajien ja potentiaalisten hakijoiden toimesta digitaalisen siirtymän painopisteen integroimiseksi projekteihinsa.
- SALTO Digitalin käytännön esimerkit digitaalisen siirtymän integroimisesta E+ -hankkeisiin ja hankehakemuksiin
- Virtuaalisen kansainvälisyyden muodot ja osaaminen toisen asteen oppilaitoksissa
- Digital Youth Work - Digitaalista nuorisotyötä Euroopassa
- Kokemuksia ja suosituksia nuorisoalan kansainvälisestä digitaalisesta yhteistyöstä
- EU:n digitaalisten taitojen ja työpaikkojen alusta (englanniksi)
- Ethical guidelines on the use of artificial intelligence (AI) and data in teaching and learning for educators
- eTwinningissä voit tehdä kansainvälisiä projekteja ja olla mukana Euroopan laajuisessa oppimisympäristössä. eTwinningin kautta voit myös etsiä kumppaneita Erasmus+ -hankkeeseen.
- EPALE – Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi on avoin, monikielinen yhteisö aikuiskoulutuksen ammattilaisille sekä kaikille aikuisten oppimisesta kiinnostuneille. EPALEssa voit luoda henkilökohtaisia ammatillisia yhteyksiä, jakaa tietoa ja oman työsi parhaita käytäntöjä sekä etsiä Erasmus+ -hankekumppaneita.
- SELFIE on maksuton, helppokäyttöinen ja mukautettavissa oleva väline, joka auttaa kouluja arvioimaan niiden tarjoamia oppimismahdollisuuksia digitaalisella aikakaudella. Työkalua voi hyödyntää niin opiskelijan, opettajan kuin työelämän näkökulmasta.
- Digitaalisen koulutuksen keskus (Digital Education Hub) muun muassa tukee EU:n jäsenvaltioita perustamalla digitaalista koulutusta koskevien kansallisten neuvontapalvelujen verkoston. Keskus liittyy digitaalisen koulutuksen toimintaohjelmaan.
European Student Card -aloitteessa pyritään digitalisoimaan ja yksinkertaistamaan liikkuvuusprosessia opiskelijoiden ja korkeakoulujen näkökulmasta sekä mahdollistamaan opiskelijoiden sähköinen tunnistautuminen ja tietojen siirtäminen korkeakoulujen välillä.
Digital Opportunity Traineeships ovat digitaitoja kehittäviä harjoitteluja, joita voi suorittaa Erasmus+ -rahoituksella.
Digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelma (2021-2027) on Euroopan unionin (EU) poliittinen aloite, joka muodostaa yhteisen vision laadukkaasta, osallistavasta ja saavutettavissa olevasta digitaalisesta koulutuksesta Euroopassa ja pyrkii tukemaan jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmien mukauttamista digitaaliseen aikaan.