Tähän osioon kerätään hyödyllistä tietoa HEP hankkeiden koordinaattoreille hankkeiden toteuttamiseen liittyen.
HEI ICI ja HEP -ohjelmat
- KansainvälisyysKorkeakoulutusHEI ICI / HEPKansainvälistyminen
Kehittyvien maiden koulutuksen tukeminen edistää osaamista, toimivan, tehokkaan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentumista, yrittäjyyttä, kestävää kehitystä sekä vähentää köyhyyttä. HEI ICI ja HEP -ohjelmat tukevat näin osaltaan Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden toteutumista. Hankkeissa huomioidaan myös kunkin maan omat kehitystavoitteet, joiden tulee pohjautua kehittyvien maiden korkeakoulujen tarpeisiin.
Tähän osioon kerätään hyödyllistä tietoa HEI ICI hankkeiden koordinaattoreille hankkeiden toteuttamiseen liittyen.
Raportointi
Hankkeet raportoivat toiminnastaan vuosittain Opetushallitukselle. Raportti kattaa tiedot sekä hankkeen taloudesta että toiminnan sisällöstä esitettyjen tulosindikaattorien perusteella.
Raportointi tehdään Opetushallituksen sähköisen valtionavustusjärjestelmän kautta. Raportointiohjeet ja -aikataulut löytyvät alta.
Hankekauden 2020-2024 raportoinnin aikataulu
- Vuoden 2020 toimintojen raportointi 31.3.2021 mennessä
- Vuoden 2021 toimintojen raportointi 31.3.2022 mennessä
- Vuoden 2022 toimintojen raportointi 31.3.2023 mennessä
- Vuoden 2023 toimintojen raportointi 31.3.2024 mennessä
- Hankkeen loppuraportti 31.10.2024 mennessä
Vuodet 2024–2026 kattavalla rahoituskaudella HEP-ohjelman sisällöllisiä painopisteitä ovat opettajankoulutus, ilmastonmuutos ja kiertotalous sekä ruokaturva.
Rahoitettavissa hankkeissa esimerkiksi kehitetään ruokaturvaan liittyvää koulutusta Nepalissa sekä biokaasun hyödyntämistä energianlähteenä Sambiassa, jatketaan yhteistyötä opettajankoulutuksen kehittämiseksi Mosambikissa ja edistetään vammaisten osallisuutta koulutukseen Tansaniassa. Ohjelma jatkaa aiemman HEI ICI -ohjelman tavoin painotusta innovatiivisten opetusmenetelmien ja etäopetuksen kehittämiseen.
Mukana on seitsemän yhteistyömaata, joista uutena Ruanda kahdessa rahoitettavassa hankkeessa. Pitkäaikaisempia yhteistyömaita Afrikan mantereella ovat Tansania, Mosambik, Kenia, Sambia ja Namibia. Nepal edustaa rahoitettavissa hankkeissa ainoana Aasian maita.
Ulkoministeriö on myöntänyt 11,2 miljoonaa euroa 4-vuotisille korkeakoulujen hankkeille. Hankkeissa kehitetään globaalin etelän korkeakoulujen etäopetuksen kapasiteettia ja tuetaan opiskelijoiden laajempaa pääsyä korkeakoulutukseen.
Hankkeiden teemat ovat globaalin oppimisen kriisin ratkaiseminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen sekä innovaatioiden kehittäminen ja työllisyyden parantaminen. Rahoitettavissa hankkeissa rakennetaan digitaalisia oppimisympäristöjä, vahvistetaan opettajien digiopetuksen pedagogista kapasiteettia, etäopiskelun alustoja, IT-taitoja sekä korkeakoulujen työelämäyhteyksiä.
Hankkeita toteutetaan kahdeksassa eri maassa Aasiassa ja Afrikassa. Kumppanimaiden korkeakouluina on mukana sekä pääkaupunkiseudun korkeakouluja että maakuntien pienempiä korkeakouluja. Kumppanuuksissa tuetaan myös temaattista verkostoitumista Suomessa, koska hankkeissa tehdään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välillä. Lisäksi monitoimijayhteistyö painottuu ohjelman hankkeissa. Korkeakoulujen lisäksi hankkeissa on mukana kansalaisjärjestöjä, opetusministeriöitä, muita viranomaistahoja sekä yrityskumppaneita Suomesta ja kumppanimaista.
Ulkoministeriö myönsi HEI ICI -ohjelmasta 12 miljoonaa euroa korkeakoulujen kehitysyhteistyöhön vuosille 2017–2020. Rahoituksella toteutettiin 16 maassa yhteensä 20 hanketta, joissa vahvistettiin kehitysmaiden korkeakoulutusta.
Yhteistyö keskittyi kehittyviin maihin Afrikassa ja Aasiassa, erityisesti Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaihin. Mukana oli myös muita maita, kuten Peru ja Myanmar.
Yhteistyö tapahtui korkeakoulujen verkostoissa, joiden koko ja maantieteellinen kattavuus vaihtelivat. Tuella kehitettiin muun muassa korkeakoulujen opinto-ohjelmia ja opetusmenetelmiä, järjestettiin henkilökunnan täydennyskoulutusta sekä vahvistettiin tutkimuskapasiteettia ja työelämäyhteyksiä.
HEI ICI -hankkeiden tuloksia on seurattu sekä vuosi- että ohjelmakausitasolla aloitusvuodesta 2010 saakka. Tutustu tuloksiin alla olevista materiaaleista.
Hankkeiden 2020-2024 verkkojulkaisuja
Hankkeiden 2017-2020 verkkojulkaisuja
- Katso video Youtubessa. BUCSBIN: Process Driven Approach / Lab Learning Model
- Lue Geo-ICT -hankkeen mediatiedote Maailmanpankin rahoituksesta
- Lue tieteellinen artikkeli KENFIN-EDURA -hankkeesta: Wealth and obesity in pre-…
- Lue tieteellinen artikkeli KENFIN-EDURA -hankkeesta: Wealth and Sedentary Time …
Kaikki hankkeita koskevat tiedustelut pyydetään osoitteeseen hei.ici(at)oph.fi tai hep(at)oph.fi.
Ohjelmahallinnon yhteyshenkilöt Opetushallituksessa:
- Kaija Pajala, puh. +358 29 533 8571
- Anne Peltonen (taloushallinto), puh. +358 29 533 1398