Sopimuskausi:
24 kk hankkeet 1.8.2022 - 31.7.2024
36 kk hankkeet 1.8.2022 - 31.7.2025
Sopimuskauden 2022 Erasmus+ globaalin liikkuvuuden (KA171) hallinnointi- ja sopimusliitteet julkaistaan tällä sivulla.
Sopimuskausi:
24 kk hankkeet 1.8.2022 - 31.7.2024
36 kk hankkeet 1.8.2022 - 31.7.2025
24 kk sopimukset
36 kk sopimukset
Raportoinnin tarkemmat ohjeet julkaistaan myöhemmin.
Jos liikkuja ei suorita vaihtojaksoaan ennalta sovitulla tavalla, voidaan Erasmus+ -apuraha periä takaisin osittain tai kokonaan. Opiskelijoiden ohjauksessa on syytä korostaa, että mistä tahansa ongelmasta tai muutoksesta vaihdon aikana on tiedotettava välittömästi sekä lähettävää että vastaanottavaa korkeakoulua / organisaatiota.
Jos opiskelijalla tai henkilökunnan jäsenellä on ylivoimainen este (ns. force majeure) vaihtojakson suorittamiseksi, ei jo maksettua apurahaa välttämättä peritä takaisin. Ylivoimaiseksi esteeksi voidaan katsoa sellainen odottamaton tapahtuma, johon sopimusosapuolet eivät ole voineet vaikuttaa ja joka ei johdu sopimusosapuolten (lähettävä ja vastaanottava organisaatio ja liikkuja itse) laiminlyönnistä. Yksittäisen liikkujan kohdalla ylivoimaiseksi esteeksi voidaan katsoa esim. oma tai lähiomaisen vakava sairastuminen. Sen sijaan ulkomaanjakson puutteellisesta suunnittelusta tai tiedotuksesta aiheutuvia ongelmia ei lähtökohtaisesti katsota ylivoimaiseksi esteeksi. Toisinaan jokin tapahtuma (esim. luonnonkatastrofi) voi estää suuremman ryhmän osalta vaihdon alkamisen tai jatkamisen. Tällöin EU:n komissio päättää tapahtuman nimeämisestä ylivoimaiseksi esteeksi.
Force Majeure -hakemus lähetetään Opetushallituksen käsiteltäväksi alla olevalla sähköisellä lomakkeella ja siihen liitetään mukaan tarvittavat liitteet pdf-muodossa.
Liikkuvuudet tallennetaan komission Beneficiary Module (BM) -tietojärjestelmään, joka korvaa aiemmilla sopimuskausilla käytössä olleen Mobility Tool+:n. BM-järjestelmään kirjaudutaan EESC-portaalin (Erasmus+ & European Solidarity Corps Single Entry Point) kautta. EESC-portaaliin kirjaudutaan EU Login-tunnuksella. Liikkuvuudet voi tallentaa joko manuaalisesti yksitellen tai siirtotiedostoilla. Ohjeet BM-järjestelmän käyttöön löytyvät EESC-portaalin kohdasta Support.
Jos korkeakoulun pankkitili- ja/tai laskutustiedot muuttuvat; ota yhteys: erasmus.korkeakoulutus [at] oph.fi
Sopimustietojen muutoksia tai lomakkeita ei lähetetä sähköpostitse, vaan tiedot ilmoitetaan alla olevan sähköisen lomakkeen kautta ja allekirjoitus tapahtuu sähköisesti.
Osallisuus on yksi Erasmus+ -ohjelman poikkileikkaavia pääpainopisteitä. Liikkuvuudessa osallisuutta tuetaan mm. korotetuin apurahoin liikkujille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.
Opiskelijat, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua liikkuvuuteen ja jotka kuuluvat kansallisesti määriteltyihin ryhmiin voivat saada kiinteitä yksilötuen korotuksia normaaliin Erasmus+ -apurahaansa. Suomessa näitä ryhmiä ovat lukuvuodesta 2022 - 2023 alkaen:
Sosiaaliset esteet (Social obstacles):
Vammat (Disabilities):
Terveysongelmat (Health obstacles):
Maahanmuuttajatausta (Migrant background):
Korkeakoulujen partnereiden kanssa määritetelemät lisäryhmät saapuville opiskelijoille:
Oikeuden kiinteään lisätukeen voi osoittaa opiskelijan ja korkeakoulun allekirjoittamalla vakuudella, joka korkeakoulun tulee säilyttää mahdollisen tarkastuksen varalle. Vakuuslomakkeen lisäksi korkeakoulut voivat pyytää nähtäväkseen muita tarpeelliseksi katsomiaan dokumentteja, joilla kuulumisen yllä mainittuihin ryhmiin voi todentaa.
Kiinteän yksilötuen korotuksen lisäksi Erasmus+ -ohjelmassa on erikseen haettavissa todellisiin kustannuksiin perustuvaa osallisuustukea, mikäli liikkujalla (opiskelija tai henkilökunta) on henkilökohtaisesta, fyysisestä, psyykkisestä tai terveydentilasta, oppimisvaikeudesta tai muusta vastaavasta syystä liikkuvuuteen liittyviä ylimääräisiä kustannuksia. Hakuaika on jatkuva. Lisätietoa ja hakulomakkeet ovat omalla sivullaan.
Eurooppalaisen liikkuvuuden hallinnointiin liittyvien neuvontatilaisuuksien materiaalit löydät kootusti Tilaisuuksien materiaalit -sivulta.