
Erasmus+ -ohjelma kattaa kaikki korkea-asteen koulutusalat ja tutkintotasot. Vaihtojaksot suomalaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen välillä perustuvat korkeakoulujen kahdenvälisiin sopimuksiin. Joihinkin toimintoihin voivat osallistua myös yritykset ja muut julkiset ja yksityiset organisaatiot sekä näiden henkilökunta.
Voidakseen osallistua Erasmus+ -ohjelmaan korkeakoululla on oltava Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE), jonka myöntää Euroopan komissio. Peruskirja luo perustan kaikelle korkeakoulun Erasmus+ -yhteistyölle, ja sen kautta korkeakoulu sitoutuu ohjelman periaatteisiin ja ehtoihin.
Lue lisää Erasmus-peruskirjasta
Opetushallitus myöntää tuen korkeakouluille
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut hakevat Opetushallitukselta rahoitusta ulkomaanjaksojen järjestämiseen. Korkeakoulujen opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta hakevat apurahoja omasta korkeakoulustaan.
Vaihtoon lähteville opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille, joilla on erityistarpeita, voi hakea myös esteettömyystukea. Lisätuen tarkoitus on mahdollistaa esteetön osallistuminen Erasmus+ -ohjelmaan, mikä ei ilman ylimääräistä tukea olisi mahdollista henkilön vamman, sairauden, oppimisvaikeuden tai muun erityistarpeen vuoksi.
Myös liikkuvuuskonsortiot voivat järjestää vaihtoja
Erasmus+ -liikkuvuutta voi järjestää myös korkeakoulujen ja muiden organisaatioiden muodostama liikkuvuuskonsortio. Liikkuvuuskonsortio hakee Opetushallitukselta konsortion akkreditointia, joka vaaditaan tuen saamiseksi. Kun konsortio on akkreditoitu, se voi hakea liikkuvuustukea samoin periaattein kuin yksittäinen korkeakoulu.