Päivitämme tälle sivulle tietoa Ison-Britannian EU:sta eroamisen eli brexitin etenemisestä ja vaikutuksista Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmaan.
 Europeisk flagga på flaggstången

EU-maat ovat myöntäneet Ison-Britannian EU-eroon lisäaikaa 31.10.2019 asti. Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että Britannia osallistuu normaalisti ohjelmaan ainakin lokakuun loppuun asti.

Se, mitä tämän jälkeen tapahtuu, riippuu siitä, saadaanko erosta aikaan sopimus vai päätyykö Iso-Britannia sopimuksettomaan eroon.

 

Tiivistelmä brexitin vaikutuksista Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmaan

Mikäli erosta saavutetaan sopimus

Iso-Britannia osallistuu Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmaan normaalisti nykyisen ohjelmakauden loppuun eli 31.12.2020 asti.

Mikäli Iso-Britannia eroaa ilman sopimusta

Niin sanotussa hard brexit -tapauksessa solidaarisuusjoukot -ohjelmasta rahoitettujen hankkeiden yhteistyö Ison-Britannian osalta päättyy eropäivään. Tämän jälkeen brittiosallistujien kulut eivät ole enää kulukelpoisia, eikä niitä voida ohjelmasta tukea.

On mahdollista, että Ison-Britannian hallitus kattaa kansallisista varoista britannialaisten organisaatioiden osallistumisen ohjelmaan sopimuksettoman eron jälkeen. On kuitenkin epäselvää, miten tämä käytännössä tapahtuisi, ja hyväksyisikö Euroopan komissio tämän.

EU-ohjelmien tulevaisuuden kannalta on siis olennaista, tapahtuuko ero sopimuksella vai ilman. Jos päädytään sopimuksettomaan eroon, on keskeistä, minkälaisista siirtymätoimenpiteistä sovitaan.

Tietoa solidaarisuusjoukkoihin osallistuville briteille - Information for British Solidarity Corps participants

Ison-Britannian hallitus tiedottaa brexitistä omilla sivuillaan.
The British government page updates information on Brexit.