Päivitämme tälle sivulle tietoa Ison-Britannian EU-eron eli Brexitin vaikutuksista Luova Eurooppa -ohjelmaan. Kunnes osallistumisehdoista on täysi varmuus, suosittelemme että hankkeissa on mukana brittiläisten kumppaneiden lisäksi aina vähintään minimimäärä (3 tai 6) muita partnereita.
Kuvituskuva, Brexit-palapeli

Britannia on ilmoittanut irrottautuvansa EU:sta. EU:n tavoitteena on saada voimaan erosopimus, joka varmistaisi Britannian hallitun eron unionista. Britannian parlamentti on hylännyt tähänastiset erosopimusehdotukset ja EU-maat ovat myöntäneet Britannian EU-eroon lisäaikaa 31.1.2020 saakka. Britanniasta tulevat organisaatiot voivat olla tähän saakka normaalista mukana Luova Eurooppa -ohjelman rahoittamissa hankkeissa.

Britannian tilanteeseen 1.1.2020 alkaen vaikuttaa se päästäänkö erosta sopimukseen vai irtautuuko maa Euroopan unionista sopimuksetta. Mikäli erosta päästään sopimukseen, maan osallistuminen Luova Eurooppa -ohjelmaan on todennäköisesti osa neuvoteltavaa sopimusta. Aiemmassa sopimusesityksessä maa olisi säilynyt ohjelmassa nykyisin ehdoin siirtymäajan eli vuoden 2020 loppuun.

Sopimuksettoman EU-eron tapauksessa Britanniasta tulevat organisaatiot voivat edelleen olla mukana hankkeissa ns. 3. maan kumppanina, mutta eivät voi toimia virallisena koordinaattorina tai partnerina. Tästä syystä on hyvä varmistaa, että hankkeissa on brittiläisten kumppaneiden lisäksi mukana aina vähintään minimimäärä muita partnereita.