Päivitämme tälle sivulle tietoa Ison-Britannian EU-eron eli Brexitin vaikutuksista Luova Eurooppa -ohjelmaan.
Kuvituskuva, Brexit-palapeli

Ison-Britannian parlamentti on hylännyt tähänastiset erosopimusehdotukset ja EU-maat ovat myöntäneet Ison-Britannian EU-eroon lisäaikaa 31.10.2019 saakka. Isosta-Britanniasta tulevat organisaatiot voivat olla tähän saakka normaalista mukana Luova Eurooppa -ohjelman rahoittamissa hankkeissa.

Ison-Britannian tilanteeseen 1.11.2019 alkaen vaikuttaa se päästäänkö erosta sopimukseen vai irtautuuko maa Euroopan unionista sopimuksetta. Mikäli erosta päästään sopimukseen, Ison-Britannian osallistuminen Luova Eurooppa -ohjelmaan on todennäköisesti osa neuvoteltavaa sopimusta. Aiemmassa sopimusesityksessä maa olisi säilynyt ohjelmassa nykyisin ehdoin siirtymäajan eli vuoden 2020 loppuun.

Sopimuksettoman EU-eron tapauksessa Isosta-Britanniasta tulevat organisaatiot voivat edelleen olla mukana hankkeissa ns. 3. maan kumppanina, mutta eivät voi toimia virallisena koordinaattorina tai partnerina. Tästä syystä on hyvä varmistaa, että hankkeissa on brittiläisten kumppaneiden lisäksi mukana aina vähintään minimimäärä muita partnereita.