Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelman tavoitteena on vahvistaa toisen kotimaisen kielen oppimista varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa.
Toisella kotimaisella kielellä tarkoitetaan sekä ruotsinkielisissä kouluissa ja oppilaitoksissa opetettavaa suomen kieltä (finska) että suomenkielisissä oppilaitoksissa opetettavaa ruotsin kieltä. Opetuksen tavoitteena on tarjota oppijoille monipuolisia kokemuksia ruotsin tai suomen kielestä sekä ruotsin tai suomen kieleen liittyvistä kulttuureista.
Suomenkielisen perusopetuksen ruotsin kielen opetuksella on hyvin erilaiset tavoitteet ja tasovaatimukset kuin ruotsinkielisen perusopetuksen suomen kielen opetuksella. Yhteinen haaste on, että sekä suomen- että ruotsinkieliset oppijat kokevat pärjäävänsä englannin kielellä kaikissa yhteyksissä ja että kiinnostus toista kotimaista kieltä kohtaan on laskeva.
Opetushallitus on laatinut yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa kehittämisohjelmaan liittyvät kahdeksan toimenpidettä. Kehittämisohjelman toimenpiteisiin on varattu yhteensä miljoona euroa.
Ohjelman taustalla Kansalliskielistrategia
Kansalliskielistrategia on hallituksen kielipoliittinen tahdonilmaisu, joka ohjaa kansalliskieliä koskevaa kielipolitiikkaa. Kansalliskielistrategian tarkoitus on turvata se, että Suomessa on jatkossakin kaksi elävää kansalliskieltä. Vaikka Kansalliskielistrategia koskee pelkästään suomen ja ruotsin kieltä, strategian linjauksilla, päämäärillä ja toimenpiteillä on myös vaikutusta muiden kielten kieliryhmien asemaan Suomessa.
Ohjelman toimenpiteillä toimeenpannaan Kansalliskielistrategian (2021:87) linjauksia.