Yhteiskunnallinen osallistuminen, yhteiset arvot ja kansalaisvaikuttaminen
Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmilla pyritään edistämään kansalaisten yhteiskunnallista osallistumista demokraattisiin prosesseihin ja lisäämään heidän tietämystään Euroopan unionista. Ohjelmat pyrkivät myös purkamaan esteitä, jotka tekevät osallistumisen eri yhteisöihin ja Euroopan unionin poliittiseen sekä yhteiskunnalliseen toimintaan hankalaksi. Jotta demokratia voi toteutua, on tärkeää vahvistaa yhteiskunnalliseen osallistumiseen, yhteisiin arvoihin ja kansalaisvaikuttamiseen liittyvää osallistumista varhaisesta iästä lähtien. Virallisen koulutuksen lisäksi epävirallinen oppiminen voi lisätä kansalaisten ymmärrystä niin yhteiskunnallisesta osallistumisesta kuin Euroopan unionista.
Yhteiskunnallisella osallistumisella tarkoitetaan kansalaisten yleistä aktiivista osallistumista yhteiskunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Tämä voi näyttäytyä äänestysaktiivisuutena sekä osallistumisena kansalaisjärjestöjen toimintaan, mielenilmauksiin, poliittiseen toimintaan, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Yhteiskunnallisella osallistumisella pyritään vaikuttamaan yhteisöjen ja yhteiskunnan toimintaan sekä tuomaan esiin omia näkemyksiä yhteiskunnan kehittämiseksi.
Kansalaisvaikuttamisella tarkoitetaan osallistumista ja vaikuttamista yhteiskunnan ja oman elinympäristön kehittämiseen. Kansalaiset voivat tehdä aloitteita, laatia mielipidekirjoituksia sekä osallistua kansanäänestyksiin, yhteiskunnalliseen keskusteluun, puolueiden ja kansalaisjärjestöjen toimintaan, julkiseen keskusteluun, adresseihin ja mielenilmauksiin. Kansalaisvaikuttaminen on keino ilmaista näkemyksiä ja vaatimuksia sekä osallistua päätöksentekoon, jotta yhteiskunta olisi paremmin kaikkien jäsentensä tarpeiden mukainen.
Yhteiskunnallinen osallistuminen ja kansalaisvaikuttaminen edellyttävät tietoa ja ymmärrystä̈ yhteiskunnan toiminnasta sekä sen laeista ja instituutioista. Lisäksi tarvitaan taitoja ja toimintakykyä̈, joiden kehittämisessä̈ pelkkä̈ teoreettinen tiedonjako ja oppiminen eivät riitä. Yhteiskunnallisen osallistumisen ja kansalaisvaikuttamisen edistämiseksi on tärkeää tukea käytännön toimintaa ja kokemuksia kansalaisuudesta. Paras tapa oppia on osallistua itse erilaisiin toimintoihin harjoittelemalla vaikuttamista, osallistumalla päätöksentekoon ja tekemällä yhteistyötä erilaisten hankkeiden, järjestöjen ja muun kansalaistoiminnan parissa. Näitä tietoja ja taitoja opitaan osallistumalla Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmiin.
Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmat pyrkivät lisäämään yhteiskunnallista osallistumista tukemalla aktiivista kansalaisuutta ja edistämällä sosiaalisten ja kulttuurienvälisten taitojen, kriittisen ajattelun ja medialukutaidon kehittymistä. Ohjelmassa etusijalla ovat hankkeet, jotka tarjoavat mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja nuorten kansalaistoimintaan muodollisen tai epämuodollisen oppimisen kautta. Nuorisoalalla toiminta perustuu Euroopan unionin nuorisostrategiaan.
Ohjelmien tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä Euroopan unionin asioista, EU:n yhteisistä arvoista sekä siitä, miksi on tärkeää olla osa EU:ta. Samalla halutaan edistää tunnetta Euroopan unioniin kuulumisesta.
EU:n yhteiset arvot
- Mitä tarkoitetaan aktiivisella kansalaisuudella?
- Demokratiakasvatus ja osallisuus, Nuorisoala ry
- Kansalaisvaikuttamisen tietopaketti (eduskunta.fi)
- Opas mediataitojen ja kansalaisaktiivisuuden vahvistamiseen - Mediakasvatusseura ry
- Kansalaisareena - Tietoa vapaaehtoistoiminnasta ja tukea sen toteuttamiseen
- Nuorisotutkimusseura ry. edistää monitieteistä nuorisotutkimusta Suomessa
- Väestöliitto vahvistaa hyvinvointia ja ihmisten välistä yhteyttä (vaestoliitto.fi)
- Vaikuta! -hankkeesta tuli Nuorten Suomelle ykkösjuttu ja menestystuote
- Järjestöjen koulutusta kehittämässä: kansainväliset kohtaamiset ja vertaisoppiminen työvälineinä
- Metsissä ja maailmalla auttoi näkemään lähelle
- Participation in Society through Classroom Activity and Cooperation -hanke
- Local and global approaches to livable lifestyles -hanke