Eettisesti kestävä kansainvälinen toiminta perustuu ainakin
- ihmisoikeuksien ja luonnon arvon kunnioittamiseen kaikkien osallistujien osalta. Yhteistyökumppanien ja toimintojen valinnassa tämä on tärkeä näkökulma. Voimmeko osallistua toimintaan, joka esimerkiksi ei ota huomioon sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia? Onko lentomatkustaminen lainkaan perusteltua?
- globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseen. Suomi on maailman mittakaavassa erittäin vauras maa. Mikä on esimerkiksi oikeudenmukainen kustannusten jako? Mikä on oikeudenmukaista koulun mittakaavassa; onko toiminta sellaista, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus hakeutua mukaan?
- kielten ja kulttuurien diversiteetin hahmottamiseen rikkautena. Tämä liittyy kansainvälisten toimintojen ja yhteistyökumppanien valintaan, mutta myös omiin osallistujiin. Onko kansainvälisyys englanninkielen opettajan vastuulla vai osallistuvatko siihen kaikki oppiaineet ja monenlaiset oppilaat?
Kansainvälisyyteen liittyviä ratkaisuja voi myös arvioida siltä pohjalta onko niiden tarkoitus muuttaa maailmaa vai ainoastaan sopeutua välttämättömään. Opiskelijoille tulisi antaa valmiuksia tulevaan maailmaan, joten pelkkä sopeutuminen ei vaikuta hyvältä lähtökohdalta. Toisaalta maailman muuttaminen asettuu nopeasti ristiriitaan vallitsevan talouskasvuun perustuvan ajattelun kanssa, suuntautuu poliittisiin kysymyksiin ja vaatii aktivismia. Nämä ovat haasteita kouluopetukselle.