Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään, JUST-FOOD -hanke tutkii, miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.
Kouluruokailun vaikutus ilmastovastuun kantamisessa on merkittävä. Ruoka on liikenteen ohella yksi suurimmista kasvihuonepäästöjen lähteistä.

Kuva:
Satu Haavisto
Jokaisena koulupäivänä noin 830 000 lasta ja nuorta nauttii kouluruoan, jolloin kouluruoan toteuttamisessa tehdyillä valinnoilla on valtavia määrällisiä vaikutuksia suomalaisten hiilijalanjälkeen. Vähintäänkin yhtä merkittäviä ovat kouluruokailun kasvatuksellisen ulottuvuuden vaikutukset oppilaiden omiin ruokailutottumuksiin. Kouluruokailu tarjoaakin loistavan mahdollisuuden opettaa kestäviä ja eettisiä ruokailutottumuksia.
Tästä koosteesta löydät ohjeita ja ideoita kouluruokailuun vaikuttamisesta oppilaille ja opettajille, ohjeita kouluruokailusta vastaaville tahoille sekä tietoa meneillään olevista kestävän kouluruokailun kehittämisen projekteista.
Vaikuta kouluruokaan
WWF:n sivuille on koottu erilaisia tekoja, joiden avulla voidaan vaikuttaa tarjottuun kouluruokaan.
Tutustu myös WWF:n vastuullisen ruoan oppaaseen sekä ympäristöryhmän toimintaan.
Kokeilun paikka
Kouluruoka 2030 -kokeilu laskee sekä testaa käytännön kouluruokailussa eri tapoja kouluruoan hiilijalanjäljen vähentämiseen. Lopputuloksena julkaistaan toteutettavissa oleva malli, jossa 6 viikon ruokalistan ilmastovaikutus on puolitettu. Kokeilu on osa ympäristöministeriön toteuttamaa kokeiluhakua, joka etsi ratkaisuja kansalaisen hiilijalanjäljen puolittamiseen.
Ympäristötekoja kunnissa ja kouluissa
Vantaan Ruusuvuoren koulun oppilaat vaativat muutosta kouluruokaan
"Koulujen tulee näyttää teoilla ja muutoksilla, miten ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa." "Muutokseen tarvitaan paitsi rohkeaa johtamista, myös halua kuunnella oppilaita. Suomi on täynnä fiksuja nuoria, jotka ovat valmiita ilmastotekoihin." Seuraa muutoksen tapahtumia askel kerrallaan Ruusuvuoren koulun Korso valittaa -sivuilta.
Porissa ruokahävikkiä vähennetään kiertotalouden keinoin
Kiertotalouden tavoitteena on, että tuotteita voi hyödyntää mahdollisimman pitkään ja luonnonvaroja säästyy. Sivulta löydät esimerkkejä siitä, miten kiertotalous näkyy viidessä eri oppilaitoksessa.
Turun ruokapalvelut esimerkkinä hiilineutraaliuden tavoittelusta
Turun kaupunki on selvittänyt keittiöverkon ja kaupungin ostamien ruokapalveluiden hiilijalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä. Selvityksen mukaan suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet Turun ruokapalvelutuotannossa ovat tavallisen sekaruoan tuotanto ja ruokahävikki.
POPRASUS hanke testaa ja tutkii kasvispainotteisen ruoan vaikutuksia kouluruokailuun
Hanke toteutetaan yhdessä koulujen ja ruokapalvelujen kanssa. Kokeilujen tavoitteena on avata kouluruokailua ohjaavat tavat ja käytänteet uudelleen arvioinnille ja muutokselle. Myös oppilaat osallistuvat kouluruokailun kehittämiseen.
Salpauksen ravintolapalveluissa panostetaan kestävään lähiruokaan
Salpaus on yksi Suomen suurimmista ammatillisista oppilaitoksista. Koulutuskeskus Salpauksen Ravintolapalveluiden ympäristöohjelmassa otetaan huomioon kestävän kehityksen tavoitteet sekä toiminnasta aiheutuvat ympäristövaikutukset.
Ohjeita kunnille ja ruokapalveluille
Kestävät julkiset hankinnat -videot
Asiantuntijahaastattelut käsittelevät kestäviä julkisia elintarvikehankintoja ja niiden arvoja, hyötyjä ja keinoja. Videoiden kohderyhmää ovat kuntapäättäjät, ruokapalvelut, ruoantuottajat ja muut julkisten hankintojen parissa toimivat kohderyhmät.
Kasvisruokaa keittiöihin -reseptivideot
EkoCentrian toteuttamassa Kasvisruokaa keittiöihin -projektissa tavoitteena oli tehdä tutuksi kotimaisia kasviproteiinivalmisteita kehittämällä uusia kasvisruokaohjeita ammattikeittiöiden käyttöön. Viestintävalkea tuotti uusista ruokaohjeista kahdeksan videoreseptiä, joiden tavoitteena oli tukea uusista resepteistä viestimistä ja jalkauttaa ohjeet ammattikeittiöiden ruokalistoille.
Reseptejä suurkeittiöihin
Täältä löydät esimerkkejä suurkeittiöille ja ravintoloille tarkoitetuista resepteistä. Voit etsiä ohjeita erikoisruokavalioiden, sesonkien tai vaikkapa ruokalajin mukaisesti – tai valita monta eri kategoriaa. Jokaisen reseptin voi helposti laskea haluamalleen annosmäärälle ja -koolle.
Hävikistä hyvikiksi
Maaseudun Sivistysliitto on yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa koostanut ammattikeittiöille suunnatun oppaan ruokahävikin vähentämiseen. Hävikistä hyvikiksi ‒ Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi –opas on koottu alalla toimivien ammattikeittiöiden testaamien ja hyväksi kokemien käytäntöjen pohjalta. Oppaassa annetaan käytännönläheisiä ja helppoja vinkkejä siihen, miten ammattikeittiöt voivat arjen työssään vaikuttaa syntyvän ruokahävikin määrään.