Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Voimakeinojen käyttöoikeus merkitsee vakavaa puuttumista perusoikeutena turvattuun henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, eikä tähän oikeuteen saa puuttua mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Varhaiskasvatuslaissa ei säädetä henkilöstön voimakeinojen käytöstä tai lapsen fyysisestä rajoittamisesta. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö.
Käytännössä esiopetuksessa olevan lapsen käyttäytymiseen puututaan ensisijaisesti samoilla keinoin kuin varhaiskasvatuksessa. Perusopetuslaissa, joka koskee myös esiopetusta, säädetään tarkkarajaisesti opettajan voimakeinojen käytöstä silloin, kun oppilas poistetaan luokkahuoneesta tai oppilaalta otetaan haltuun aine tai esine.
Koska lapsen tai oppilaan muun kiinnipidon edellytyksistä ja noudatettavasta menettelystä ei ole säädetty varhaiskasvatuslaissa tai perusopetuslaissa, voi perusoikeuksien rajoittaminen tulla yksittäistapauksissa kyseeseen ainoastaan rikoslain 4 luvun 4 ja 5 §:ssä säädettynä hätävarjeluna tai pakkotilassa sallittuna tekona silloin, kun vähemmän rajoittavat toimet eivät tule kysymykseen. Tällöin kyse on oikeudesta puuttua tilanteeseen fyysisesti rajoittamalla, joka on varhaiskasvatuksen tai koulun henkilöstöllä ammattinimikkeestä riippumatta.
Lapsen fyysinen rajoittaminen on viimesijainen toimenpide. Se voi tulla kyseeseen vain, jos tilanne edellyttää välitöntä puuttumista, eikä vaaraa aiheuttavan toiminnan estäminen muilla keinoilla ole mahdollista. Kyse voi olla vain poikkeustilanteesta. Tilanteessa lapsi on välittömästi vaaraksi itselleen, toiselle henkilölle tai omaisuudelle. Fyysistä rajoittamista ei missään tilanteessa käytetä kurinpitokeinona tai kasvatuksellisena menetelmänä. Fyysiseen rajoittamiseen ei voida ryhtyä esimerkiksi lapsen tottelemattomuuden tai passiivisen vastarinnan murtamiseksi. Lasta ei saa provosoida niin, että tilanne ajautuu esimerkiksi kiinnipitoon. Lapsen sanalliset uhkaukset tai loukkaava kielenkäyttö eivät oikeuta fyysistä rajoittamista.
Eduskunnan oikeusasiamiehen laillisuusvalvontakäytännössä on korostettu, että henkilön perusoikeuksia voidaan rajoittaa ainoastaan silloin, kun rajoituksen käyttö perustuu lakiin ja sen käyttö täyttää vaatimukset sen välttämättömyydestä, suhteellisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta. Rajoitusten käytössä on keskeistä rajoitustoimenpiteiden rajattu käyttöaika. Rajoittaa ei saa enempää eikä pidempää aikaa kuin on välttämätöntä. Rajoitustoimenpiteitä tulee siis käyttää vain sen ajan, joka henkilöiden välittömäksi suojaamiseksi tai turvaamiseksi on tarpeen. Tämän lisäksi käytettyjen rajoitustoimenpiteiden tulee olla tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Rajoitustoimenpiteitä tulee käyttää vain tilanteissa, joissa muut toimet eivät riitä tai eivät ole sovellettavissa ja turvautuminen niihin on siten välttämätöntä.
Perusoikeuksista, kuten oikeudesta henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, ei voi ennakolta luopua, esimerkiksi lapsen tai huoltajan suostumuksella. Huoltaja ei voi pätevästi suostua esimerkiksi lapsensa fyysiseen rajoittamiseen, vaan perusoikeuksia voidaan rajoittaa vain lailla. Lasta voidaan siis fyysisesti rajoittaa ainoastaan, kun on kyse rikoslaissa tarkoitetusta hätävarjelusta tai pakkotilasta. Jos varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstö pystyy arvioimaan etukäteen, että fyysistä rajoittamista voidaan joutua lapsen kohdalla käyttämään, on hyvä keskustella ennakolta toimintatavoista huoltajien kanssa. Huoltajien kanssa sovitaan, miten tilanteista viestitään kodin ja varhaiskasvatuksen tai esiopetuksen välillä. Yhdessä sovitut viestimistavat on hyvä kirjata lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan.