Unesco-verkosto (UNESCO ASPnet – Associated Schools Network) on maailman suurin kouluverkosto. Siihen kuuluu tällä hetkellä 11 700 koulutusalan instituutiota, joiden toimialat vaihtelevat esiopetuksesta opettajankoulutukseen 182 maassa.
Verkosto aloitti toimintansa vuonna 1953. Suomi on ollut verkostossa mukana vuodesta 1959 ja nykyisin Suomen verkko kattaa kuutisenkymmentä oppilaitosta ala-asteista yliopistojen opettajankoulutuslaitoksiin. Verkoston toiminta näkyy koulujen pedagogiikassa ja toimintakulttuurissa toimintana kestävän tulevaisuuden hyväksi.
Verkoston toimintaperiaatteet
Verkostoon kuuluvat koulut toteuttavat toiminnassaan YK:n ja Unescon ohjelmia ja linjauksia:
- Koulut edistävät toiminnallaan YK:n Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamista ASPnet-kouluverkoston strategian mukaisesti.
- Koulut osallistuvat Unescon koulutusta, tiedettä, kulttuuria ja viestintää koskevien strategioiden ja ohjelmien toteutukseen.
Verkostoon kuuluvat koulut kehittävät ja testaavat innovatiivisia ja osallistavia opetusmenetelmiä, joiden keskiössä ovat rauha ja ihmisoikeudet, kestävä kehitys, maailmankansalaisuus ja interkulttuurinen osaaminen. Unescon mukaiset arvot ja käytänteet näkyvät osana koulun toteuttamia hankkeita ja toimintakulttuuria. Koulut hyödyntävät opetuksessaan Unescon aineistoja ja jakavat keskenään ideoita ja toimivia käytäntöjä.
Unesco -kouluverkosto tarjoaa keinoja käsitellä ajankohtaisia ja globaaleja kysymyksiä yhdessä oppilaiden kanssa. Keskeisenä tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille paremmat lähtökohdat ymmärtää yhä monimutkaistuvaa, keskinäisriippuvuuksien maailmaa.
Toiminnan tavoitteet
Unesco-kouluverkoston toiminnassa keskitytään maailmankansalaisuuden (Global Citizenship Education, GCE) ja kestävän kehityksen (Education for Sustainable Development, ESD) kysymyksiin. Kouluverkoston toiminnan päämääränä on voimaannuttaa oppilaita luoviksi ja vastuullisiksi kansalaisiksi:
- Globaalikasvatus ja kestävä kehitys integroidaan koulujen opetussuunnitelmiin.
- Globaalikasvatuksen ja kestävän kehityksen opetuksessa kokeillaan uusia innovatiivisia opetusmenetelmiä.
- Kokemusten, hyvien käytäntöjen ja ideoiden jakamista kehitetään ja vahvistetaan Unesco-koulujen kesken.
Maailmankansalaisuuteen kasvattaminen on yksi globaalikasvatuksen tavoitteista. Globaalikasvatuksella pyritään aktiivisten ja vastuullisten, paikallisista ja globaaleista riippuvuussuhteista tietoisten maailmankansalaisten kasvattamiseen. Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät omat oikeutensa ja velvollisuutensa ja toimivat aktiivisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Kestävän kehityksen opetuksella annetaan jokaiselle mahdollisuus saavuttaa tarvittavat tiedot, taidot, asenteet ja arvot kestävän elämäntavan vaalimiseksi. Koulutuksella on ratkaiseva rooli ihmisten ajatusten ja toiminnan ohjaajana, joten sillä voidaan vaikuttaa tehokkaasti maailman kestokyvyn turvaamiseen.
Tavoitteiden saavuttamiseksi ASPnet korostaa verkostoitumista ja yhteistyötä koulujen sisällä ja niiden välillä, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.