Ruokakaupassa (s. 176)

Sivun 176 tekstissä Ruokakaupassa jatkuu ostosteema. Aikaisemmin on jo käsitelty ruokateemaa (teksti Ruokapöydässä, s. 172), joten sanasto on tuttua. Teksti painottuu ruokakaupassa asioimiseen, mutta teemaa kannattaa laajentaa myös verkko-ostoksien tekemiseen.
Tekstiä voi käsitellä esimerkiksi kahdella tavalla: 1) tutkitaan kuvia, nimetään kuvissa olevat sanat, mietitään, mitä kuvissa tehdään, kuunnellaan ja luetaan teksti tai 2) kuunnellaan ja luetaan tekstistä yksi kappale kerrallaan ja tarkastellaan vieressä olevaa kuvaa.

Tämäkin teksti sopii kertomistehtäväksi. Katsotaan kuvasarjaa ja kerrotaan tekstin tapahtumat mahdollisimman tarkasti. Sivulla 191 oleva kuva Kaupassa tarjoaa lisää ideoita keskusteluun: mitä kuvan henkilöt tekevät ja mitä he ostavat. Tässä yhteydessä voisi katsella myös seuraavaa kuvasivua Torilla (s.192) ja vertailla torikauppaa ja lähikauppaa.
Keskustellaan, mitä opiskelijoiden omasta lähikaupasta voi ostaa. Käydään läpi lisätehtävän 1 kysymyksiä, joiden pohjalta opiskelijat voivat suorittaa kotitehtävän: Jokainen opiskelija käy omassa lähikaupassaan. Seuraavana päivänä kukin saa kertoa, millainen hänen lähikauppansa on.
Opiskelijat voivat kysellä toisiltaan ruokakaupassa käymisestä lisätehtävien avulla. Ne voidaan toteuttaa joko pari- tai ryhmäkeskusteluna.

Tavoitteet:

  • harjoitella ruokakauppaan liittyvää sanastoa
    • ostosfraseologia, maksaminen, vaihtoraha, vuoronumero
    • etukortit: plussakortti, s-etukortti
  • tutustua kaupan mainoksiin ja tarjouksiin
  • miettiä torilla ja marketissa asioinnin eroa
  • tutustua nettiostamiseen
  • tutustua omaan lähikauppaan ja harjoitella kertomaan siitä

s. 177 Vastaa kysymyksiin.

  1. Liisa menee kauppaan.
  2. Liisa katsoo kaupan mainosta.
  3. Kala on tarjouksessa.
  4. Omenat ovat halpoja.
  5. Omenat maksavat 99 senttiä kilo.
  6. Liisa ostaa tummaa leipää.
  7. Liisa ostaa silakoita.
  8. Liisa maksaa kassalla.
  9. Liisa maksaa pankkikortilla.
  10. Hän pakkaa tavarat kassiin.