Luvun tavoitteena on tutustua ortodoksisen perheen tapoihin sekä tunnistaa ortodoksisuuteen liittyviä perinteitä ja tapoja kodeissa. Tutustutaan kodin siunaamiseen.
Opitaan, mikä on kodinpyhitys ja miksi sellainen tehdään. Lisäksi opitaan käsitteet lampukka, kotialttari ja kodin siunaus.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T1, T2, T4, T5, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2 sekä c) sisältöalueista S1 ja S2.
Ortodoksinen koti
Tällä sivulla
Oppilaat voivat miettiä, mitä erilaisia tapoja he tietävät ortodokseilla olevan. He voivat myös pohtia, missä ortodoksisia tapoja voisi nähdä tai missä he ovat niitä itse nähneet.
Katsotaan oppikirjan kuvaa ja etsitään merkkejä siitä, että perhe kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Löydetyt asiat voidaan ympyröidä kuvaan. Oppilas voi miettiä, mitä jo entuudestaan tuttua kuvasta löytyy ja mikä puolestaan on itselle uutta. Etsitään samoja asioita luokasta.
Pelataan muistipeliä tai bingoa ja kerrataan/opitaan käsitteet ikoni, lampukka, tuohus, kasteristi, ristinmerkki ja kotialttari.
Oppilaat voivat piirtää kuvan omasta kodistaan tai askarrella kenkälaatikkoon oman kodin/oman huoneen.
Voidaan katsoa kuvia kodin siunauksesta ja esimerkiksi dramatisoida ne luokassa.
Tehtävässä 1 oppilaat havainnoivat kuvaa ja tunnistavat asioita ja esineitä, jotka kuuluvat ortodoksiseen kotiin. Niitä ovat mm. ikoni, tuohus, lampukka, Tuohustuli-lehti, Vaeltajan lauluja -kirja ja äidin kaularisti. Kuvasta voidaan etsiä myös muita oppilaille tuttuja asioita. Kuvaan voidaan myös piirtää asioita, kuten Aamunkoitto-lehti pöydälle, käspaikka ikonin ympärille, muistelukirja pöydälle, lisää tuohuksia tai ikoneita kotialttariin. Kuvasta löydettyihin asioihin voidaan tutustua myös kotona bonustehtävän yhteydessä.
Tehtävässä 2 lasketaan kuvaan väritetyt kohteet, ja tehtävässä 3 harjoitellaan kirjoittamaan ortodoksisten esineiden nimiä. Jos oppilaat eivät osaa kirjoittaa nimiä kirjainkorteilla, opettaja voi kirjoittaa ne taululle ja oppilaat rakentavat sanat mallista. Sanoja voidaan kirjoittaa myös vihkoon.
Bonustehtävä on suunnattu tehtäväksi yhdessä vanhempien kanssa kotona. Jos kotona ei ole kotialttaria, voi oppilas piirtää kuvan ikonista tai muusta ortodoksisuuteen liittyvästä kodin esineestä.
Käspaikka on karjalankielinen nimitys noin 30 cm leveästä ja 2–2,5 metriä pitkästä, koristeellisesta käsipyyhkeestä. Liina on tavallisimmin valmistettu kotikutoisesta pellavapalttinasta, joka on koristeltu kutomalla tai erilaisilla kirjontamenetelmillä. Käspaikkoja on kirkoissa ja kodeissa ikonien päällä koristeliinoina.