Luvun tavoitteena on oppia tunnistamaan tuohus ja lampukka. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa tilanteita, joissa lampukkaa ja tuohusta käytetään sekä oppia kertomaan toisille, miksi tuohus ja lampukka kuuluvat ortodoksisuuteen.
Tässä luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T1, T2, T4, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2, L4 sekä c) sisältöalueista S1 ja S2.
Tuohus ja lampukka loistavat ikonin edessä
Tällä sivulla
Jokainen oppilas saa tutustuttavaksi tuohuksen. Siihen tutustutaan eri aistein. Miltä tuohus näyttää, tuoksuu, tuntuu?
Mietitään, missä oppilaat ovat nähneet käytettävän tuohusta. Kootaan yhteiseen miellekarttaan eri tilanteita, joissa tuohuksia voidaan käyttää.
Tehdään mehiläisvahasta omat tuohukset tai kynttilät.
- Mehiläisvahakynttilöiden valmistusohje (Lahtisen Vahavalimo Ky)
Tehtävässä 1 oppilas nimeää kuvaan keskeiset käsitteet ikoni, lampukka ja tuohus. Kirjainkorteilla harjoitellaan sanojen kirjoittamista (tehtävä 2).
Tehtävässä 3 harjoitellaan luetun ymmärtämistä ja päättelyä sijoittamalla kuvan vieressä olevat sanat oikeille riveille. Sanat taivutetaan oikeaan muotoon.
Tehtävässä 4 oppilas piirtää tuohuksia erilaisiin tuohuspöytiin ja harjoittelee numeroita ja lukumäärää. Yhdessä voidaan tarkastella tuohuspöytien eroja ja yhtäläisyyksiä. Opettaja voi kertoa vainajien muistelupöydästä:
“Kirkkosalin etuosassa, ikonostaasin edessä, on usein koroke, jota kutsutaan soleaksi. Sen juurella yleensä vasemmalla puolella on niin kutsuttu vainajien muistelupöytä, jonka edessä kirkkokansa rukoilee kuolleiden puolesta. Muistelupöydän ja solean väliin on usein sijoitettu suuri Golgatan ristiä kuvaava ikoni.”
Myös juhlaikonin takana olevasta tuohusjalasta voidaan keskustella: Mihin sitä käytetään ja miksi sitä tarvitaan? Milloin tuohusjalkaan voi viedä tuohuksen?
Tehtävässä 6 oppilas yhdistää tuohuksen sytyttämisen rukoukseen ja kirjaa laatikosta viivoille ne sanat, jotka tuntuvat sopivilta. Oppilas voi kirjoittaa myös omia sanojaan.
Harjoituskirjan kuvat voidaan värittää!
Lintulan luostari on vastannut Suomen ortodoksisen kirkon kynttilätuotannosta vuodesta 1967 lähtien. Kynttilätehtaan hallinnosta vastaa kirkollishallitus ja tuotannosta luostari. Nykyinen suuri kynttiläkone on ollut käytössä vuodesta 1989.
Kynttilätehtaalla valmistetaan kirkkokynttilöitä eli tuohuksia seurakuntien käyttöön. Tuohuksia valmistetaan yli 7000 kiloa vuodessa. Raaka-aineena käytetään puhdasta mehiläisvahaa, joka tilataan Englannista.
Tuohusten valmistus ajoittuu talvikauteen lokakuusta huhtikuulle. Kynttilätehdas toimii sisariston ja talkoolaisten voimin. Sisaret vastaavat koneiden käytöstä ja toiminnasta, talkoolaiset ovat apuna laadunvalvonnassa ja pakkaamisessa. Tehtaassa työskentelee tavallisesti 4–5 henkeä.
Tuohusten myynti on matkailun ohella Lintulan luostarin toinen merkittävä tulonlähde.
- Kirkkokynttilöiden tuotanto (Lintulan luostari)
- Lampukka (ortodoksi.net)