Luvun tavoitteena on oppia, että joulu on kaikkien kristittyjen suuri kirkollinen juhla, Kristuksen syntymäjuhla. Oppilas ymmärtää jouluevankeliumin sanoman ja osaa kuvata Jeesuksen syntymään liittyviä asioita.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T1, T2, T3, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2, L4 sekä c) sisältöalueista S1, S2, S3.
Jeesuksen syntymäjuhlaa vietetään jouluna
Tällä sivulla
Opettaja lukee oppikirjan tekstin sivulta 70 havainnollistaen sitä sivulla 69 olevan kuvan avulla tai erilaisin draaman keinoin. Keskustellaan tarinasta ja erityisesti sen uusista käsitteistä, joita ovat keisari, veroluettelo, kapalo ja seimi.
Tutkitaan kartalta matkaa, jonka Joosef ja Maria matkustivat. Miksi he matkustivat aasilla?
Pohditaan, miksi Jeesus syntyi tallissa. Tutkitaan jouluikonia (sivu 71). Mitä eläimiä tallissa oli? Mitä muuta ikonista voi löytää?
Voidaan puhua myös jouluun valmistautumisesta paastoamalla, vaikka paastoa ei kirjan tekstissä olekaan mainittu.
Tehtävässä 1 kerrataan Jeesuksen syntymäjuhlan nimi ja harjoitellaan sen kirjoittamista.
Tehtävässä 2 oppilas piirtää tai kirjoittaa asioita, jotka ovat hänelle tuttuja jouluun liittyen. Voidaan keskustella oppilaiden valinnoista.
Tehtävässä 3 tutustutaan jouluevankeliumin tekstiin ja yhdistetään katkelmat sopivaan kuvitukseen. Kuvat voidaan värittää.
Tehtävä 4 on ongelmanratkaisutehtävä, jossa oppilas päättelee lauseesta, mitä hullunkurisella sanalla tarkoitetaan.
Sanoja (seimi, kapalo, aasi) voidaan harjoitella kirjoittamaan myös kirjankorteilla (tehtävä 5).
Tehtävässä 6 on ruudukkoon piilotettu kuusi JEESUS-sanaa. Oppilas etsii sanat ja ympyröi ne.
Bonustehtävä on päättelytehtävä, joka voidaan tehdä yhdessä koko ryhmän kanssa tai esimerkiksi pareittain. Pohditaan, mitä eri syitä saattoi olla siihen, ettei majatalossa ollut tilaa.
Lisätehtävä: Tehtävän 3 tekstikatkelmat voidaan dramatisoida tekemällä pieniä näytelmiä.
Ortodoksinen joulu (Ortodoksi.net)