Luvun tavoitteena on oppia tuntemaan kirkon pyhä Nikolaos ja tunnistaa Nikolaoksen antama pyyteettömän ja nimettömän auttamisen esimerkki. Tavoitteena on myös tutustua pyhän Nikolaoksen ikoniin ja muistopäivään 6. joulukuuta. Luvussa opitaan ymmärtämään joululahjojen antamisen merkitystä ja taustaa. Tavoitteena on lisäksi opettaa, mitä tarkoittaa käsite suojeluspyhä.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T2, T3, T7 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2 sekä c) sisältöalueista S1, S3.
Pyhä Nikolaos
Tällä sivulla
Pohditaan lahjojen antamisen merkitystä ja tavoitetta.
- Miksi annetaan lahjoja?
- Millaisia lahjoja voi antaa?
Voidaan miettiä, onko lahja aina paketissa vai voiko se olla jotain muuta. Voiko auttaminen olla lahja? Suojeluspyhä-käsitteen yhteydessä voi tarkastella myös siihen liittyvää esirukouskäytäntöä.
Tehtävässä 1 oppilas täydentää kuvaa lahjoilla, joita pyhä Nikolaos ojentaa. Oppilas värittää kuvan.
Tehtävässä 2 oppilas harjoittelee kirjoittamista ja soveltaa pyhä Nikolaos -nimessä olevia kirjaimia uusien sanojen muodostamiseen. Uudet sanat kirjoitetaan viivoille. Sopivia sanoja ovat mm. lasi, kola, häly, pako, sola, kipa, kisa, lapio, noki, sopia, kosia, halko jne.
Tehtävässä 3 oppilas voi valita, kenelle hän haluaisi antaa lahjoja (kirjoittamalla nimet kuvien nimilappuihin). Opettaja voi myös pyytää oppilaita kertomaan, kenelle he haluavat antaa lahjoja ja mitä paketeissa voisi olla. Voidaan miettiä, miksi oppilas haluaa antaa lahjan juuri nimeämälleen henkilölle.
Tehtävässä 4 oppilas miettii itseään ja kirjoittaa viivalle, miten voisi auttaa kuvan mukaisessa tilanteessa. Voidaan pohtia auttamisen merkitystä itselle ja toiselle.
Tehtävässä 5 oppilas etsii lahjapaketteja kuvasta ja värittää kuvat. Lopuksi lasketaan, kuinka monta pakettia kuvasta löytyi.
Bonustehtävä on pohdintatehtävä, jossa oppilas keskustelee koulussa parin kanssa tai kotona vanhempien kanssa auttamisesta. Miten jokainen meistä voisi auttaa sairaita ja/tai köyhiä tai ketä tahansa? Keksityt menetelmät kirjoitetaan viivoille.
Lisätehtävänä voidaan miettiä, millaisen lahjan oppilaat voisivat antaa koulun siistijälle, keittiön henkilökunnalle, vahtimestarille, rehtorille jne.
Pyhä Nikolaos syntyi elämäkerran mukaan silloisen Rooman Lyykian Patarassa 200-luvun lopulla. Paikka sijaitsee nykyisen Turkin alueen lounaisrannalla Antalyan maakunnassa. Myöhemmin hänet vihittiin Myran (nykyisin Demre) arkkipiispaksi.
Pyhä Nikolaos on saanut lisänimen ”ihmeidentekijä”. Hänen kerrotaan parantaneen sairaita ja herättäneen kuolleista rukouksillaan sekä hallinneen luonnonvoimia kuten merten myrskyjä. Häntä pidetään lasten, köyhien, merellä kulkevien, pakolaisten ja sorrettujen suojelijana ja kaikkien apua tarvitsevien esirukoilijana. Pyhä Nikolaos kuoli 6. joulukuuta vuonna 343, ja hänet haudattiin kotikaupunkiinsa Myraan.
Pyhälle Nikolaokselle on omistettu monia kirkkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on myös katolisen kirkon pyhimys. Ikonissa hänet tunnistaa ristikuvioisesta piispan vaatteesta, omoforista, joka on hänen olkapäillään.
Pyhä Nikolaos on partiolaisten suojeluspyhimys.