Luvun tavoitteena on, että oppilas tutustuu syyskaudella vietettäviin yleisimpiin juhliin ja oppii erottamaan kirkolliset ja maalliset juhlat toisistaan. Oppilas tunnistaa erilaisia juhlaperinteitä sekä oman kotinsa perinteitä. Tavoitteena on myös tutustua Karjalan valistajiin eli pyhittäjä Sergei ja Herman Valamolaiseen sekä osoittaa ortodoksisen uskon perinteitä Suomessa.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T1, T2, T3, T4, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2, L4 sekä c) sisältöalueista S1, S2.
Syksyn juhlia
Tällä sivulla
Katsotaan oppikirjan kuvaa ja havainnoidaan, mitä kuvassa tapahtuu. Miksi perhe vie kynttilän haudalle? Onko oppilas tehnyt samaa? Miksi haudalle viedään kynttilöitä?
Oppilaiden kanssa voidaan pohtia, mistä tunnistaa juhlan. Miten juhla eroaa arjesta? Jokainen saa kertoa, miten itse viettää juhlaa ja mitä juhlaa on viimeksi viettänyt.
Tutustutaan Sergei ja Herman Valamolaiseen ja siihen, miksi ortodoksinen kirkko muistelee heitä. Sytytetään kynttilä heidän muistokseen. Voidaan askarrella tai värittää oma ”ortodoksisuuden kynttilä” Karjalan valistajien työn muistoksi.
Tehtävissä oppilas tunnistaa tilanteita, jotka voivat kuulua juhlien viettoon tai juhla-aikaan. Aluksi oppilaat havainnoivat kuvia ja kuvailevat, mitä niissä tapahtuu. Sen jälkeen mietitään, mitkä asiat kuuluvat juhliin ja miksi. Eri oppilaat voivat valita eri kuvia. Keskustellaan valinnoista, ja oppilaat saavat perustella valintansa (tehtävä 1).
Lopuksi oppilas valitsee itselleen tutuimman tavan viettää juhlia ja värittää kuvista sopivimman (tehtävä 2).
Tehtävä 3 on yhdistelytehtävä, jossa oppilas yhdistää juhlan nimen siihen liittyvään kuvaan.
Oppilas erottelee kirkolliset juhlat muista juhlista alleviivaamalla kirkollisten juhlien nimet (halloween ei ole kirkollinen juhla) tehtävästä 4.
Tehtävä 5 on haastavampi tehtävä, jossa tarvitaan edellisissä tehtävissä opittua. Oppilas pohtii, onko annettu väittämä totta vai tarua ja laittaa rastin sopivaan ruutuun hymiöiden mukaisesti.
Bonustehtävä voi olla kotitehtävä, joka tehdään yhdessä vanhempien kanssa. Oppilaan kanssa pohditaan ennen tehtävää, mitä tarkoittaa sana "läheinen".
Karjalan valistajat (Ortodoksi.net)
- Sergei ja Herman Valamolainen (Kansallisbiografia)