Luvussa jatketaan Jeesuksen syntymään liittyvien tapahtumien tarkastelua. Oppilas tutustuu itämaan tietäjien rooliin Jeesuksen syntymässä. Lisäksi opitaan käsitteet suitsuke ja mirha sekä niiden käyttö ortodoksisessa kirkossa ja toimituksissa.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T1, T2, T3, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2, L4 sekä c) sisältöalueista S1.
Tähti opastaa itämaan tietäjät Betlehemiin
Tällä sivulla
Kuten edellisessä luvussa, myös tässä tarinankerronta on sopiva tapa lähestyä aihetta. Opettaja tai oppilas voi lukea pidemmän tekstiosan oppikirjasta sivulta 74.
Pohditaan yhdessä Jeesuksen syntymään liittyviä tapahtumia esimerkiksi miettimällä, mistä tähti (Herran tähti) ilmestyi taivaalle, keitä itämaan tietäjät olivat, mitä he tekivät ja miksi he seurasivat tähteä.
Jeesukselle tuotuja lahjoja voidaan tarkastella konkreettisesti, jos opettajalla on saatavilla esimerkiksi mirhaa tai suitsutuspihkaa. Voidaan miettiä, miksi niitä vietiin Jeesukselle lahjaksi. Syntymälahjojen ja/tai syntymäpäivälahjojen antamisen perinnettä voidaan pohtia yleisemminkin. Lisäksi voidaan miettiä, missä mirhaa ja suitsutuspihkaa käytetään nykyisin.
Tehtävässä 1 oppilas erottelee jouluun ja Jeesuksen syntymään liittyviä esineitä ja asioita.
Esineet tunnistetaan, nimetään ja kirjoitetaan kirjainkorteilla (tehtävä 2). Sanoja voidaan kirjoittaa myös vihkoon.
Tehtävä 3 on tavutehtävä, jossa oppilaan on muodostettava sanat (mirha, suitsuke ja kulta) uudelleen tehtävässä annetuista, sekaisin menneistä tavuista. Oppilaat voivat itsekin tehdä samanlaisia tehtäviä toisille oppilaille.
Bonustehtävä on haastava päättelytehtävä, jossa lukevat oppilaat voivat käyttää apuna lähdemateriaalia.
Itämaan tietäjät mainitaan vain Matteuksen evankeliumissa (Matt. 2:1–12). Heitä kutsutaan myös kolmeksi kuninkaaksi tai kolmeksi viisaaksi mieheksi.
Raamatussa ei mainita tietäjien nimiä eikä tarkkaa lukumäärää. Kolmen tietäjän nimet Caspar, Melchior ja Balthasar ovat tulleet kristilliseen perinteeseen myöhemmin.
Lännen kirkon perinteessä loppiaista kutsutaan kolmen kuninkaan juhlaksi.
- Itämaan tietäjät (Ortodoksi.net)