Luvun tavoitteena on tutustuttaa oppilas Palestiinaan, sen maantieteeseen ja Jeesuksen elämän kannalta keskeisiin paikkoihin. Lisäksi pyritään luomaan oppilaalle alustavaa ymmärrystä alueen sijainnista suhteessa muihin maantieteellisiin alueisiin kuten Suomeen.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoite T2, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2, L4 sekä c) sisältöalueista S1 ja S2.
Jeesus asui Palestiinassa
Tällä sivulla
Aiheen käsittelyssä voi käyttää jakson 1. luvun yhteydessä mainittua harjoituskirjan pelipohjaa ilman pelireittiä. Pdf-tiedosto kannattaa tulostaa vähintään A3-koossa. Lisäksi oppikirjan kartat sivuilla 90–91 voi heijastaa dokumenttikameralla yhteisesti tarkasteltaviksi.
Harjoituskirjan pelipohjaa voi käyttää myös tunnistamisleikkiin. Opettaja/oppilas sanoo paikkakunnan tai tapahtuman ja oppilaiden tehtävänä on yhdistää ne toisiinsa.
Tehtävien avulla opetellaan Jeesuksen elämän keskeisiä paikannimiä ja tapahtumia muutamalla eri tekniikalla.
Tehtävän 3 Jeesuksen kotiseutuun liittyvät paikannimet ovat PALESTIINA, GALILEA, JERUSALEM, KUOLLUTMERI.
Bonustehtävä on karttatehtävä, jossa apuna käytetään sähköistä nettikarttaa tai karttakirjaa. Etsitään nyky-Israelin kartta ja verrataan sitä oppikirjan karttaan sivulla 91. Mitä samanlaista löytyy? Mikä on erilaista? Mitä samoja paikannimiä voidaan löytää?
Palestiina tarkoittaa nykyään palestiinalaishallinnon aluetta Israelissa. Siihen kuuluu Gazan alue Välimeren rannikolla Egyptin ja Israelin rajalla sekä Länsiranta Kuolleenmeren ja Jordanvirran länsipuolella. Palestiinalaiset ovat kansallisuudeltaan arabeja. Enemmistö heistä on sunnimuslimeja.
Maantieteellisesti Palestiinalla tarkoitetaan nykyistä Israelia sekä osia Jordaniasta, Libanonista ja Syyriasta. Suurin osa kristittyjen pyhistä paikoista, kuten Betlehem, sijaitsee Länsirannan alueella.
Jerusalemin asemasta ei ole kansainvälistä yksimielisyyttä. Sekä palestiinalaiset että israelilaiset pitävät sitä pääkaupunkinaan. Jerusalem on myös kristityille tärkeä kaupunki.