Luvussa jatketaan tutustumista Jeesuksen ajan uskonnolliseen elämään, sen tapoihin ja juutalaisuuden tärkeisiin rakennuksiin tarkastelemalla synagogaa ja siihen liittyviä asioita (rabbi, sapatti, Toora). Laajennetaan jumalanpalveluspaikka-käsitettä. Tavoitteena on tuoda nämä neljä asiaa nykyaikaan ja osaksi nykyjuutalaisuutta.
Luvussa toteutuvat opetussuunnitelman a) tavoitteet T2, T3, T4, b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L2 sekä c) sisältöalueista S1 ja S2.
Jeesus opetti synagogissa
Tällä sivulla
Juutalaisen uskonnon termejä (synagoga, rabbi, sapatti, Toora) voidaan käsitellä tarkastelemalla, mitä vastaavia termejä on ortodoksisuudessa. Niistä voi laatia käsiteparien yhdistämis- ja tunnistamispelin. Peliä voi vaikeuttaa ottamalla käyttöön niihin liittyvät yläkäsitteet: jumalanpalveluspaikka, jumalanpalveluksen toimittaja, uskonnon pyhä kirja, lepopäivä. Käsitteitä voi harjoitella kirjainkorteilla.
Vertailun pohjalta voidaan vihkoon tai luokan seinälle laatia eri uskontoja kuvaava puu tai vastaava malli, johon kootaan tietoja eri uskonnoista. Aloitetaan omasta uskonnosta, ja kuvaa (käsitekarttaa) täydennetään vuoden aikana, kun tutustutaan muihin uskontoihin.
Tehtävässä 1 tunnistetaan juutalaiseen uskontoon liittyviä esineitä ja asioita. Oppilas yhdistää sanan ja kuvan viivalla.
Tehtävässä 2 oppilas selittää valitsemansa sanan toiselle oppilaalle, joka yrittää päätellä, mistä sanasta on kyse.
Tehtävässä 3 oppilas lukee nimiä ja alleviivaa ne, jotka ovat hänelle tuttuja.
Oppilas miettii, mitkä muut nimet ovat samankaltaisia ja kirjoittaa ne viivoille tehtävässä 4, joka voidaan tehdä parin kanssa, yksin tai ryhmässä.
Bonustehtävän tietoa (esimerkiksi mikä on sapatti ja miten sitä vietetään) voidaan etsiä kuvakirjoista, oppikirjoista tai internetistä.
Kreikankielinen sana synagoga (συναγωγή) tarkoittaa sananmukaisesti yhteen kokoontumista. Synagoga ei siis tarkoita pelkkää rukous- tai jumalanpalveluspaikkaa, vaan myös kokous- tai kouluhuonetta. Matteuksen evankeliumi (Matt. 4:23) kertoo, että Jeesus opetti synagogissa. Synagogissa on nykyäänkin huoneita kokoontumista ja opiskelua varten. Synagogat tulivat korvaamaan Jerusalemin temppeliä jo israelilaisten Babylonian maanpakolaisuuden aikana 600-luvulla eKr.
Suomessa on kaksi synagogaa, Helsingissä ja Turussa. Ne on rakennettu 1900-luvun alussa. Synagogassa miesten ja poikien tulee aina peittää päänsä kipalla.
Tietoa juutalaisuudesta:
Juutalaisuuden harjoittaminen (Opinto.net)
- Juutalaisuus (Ortodoksi.net)