Vanha testamentti
Tavoitteet ja sisällöt
Luvun tavoitteena on tutustuttaa Vanhan testamentin kertomusten syntyyn ja niiden kuvaamaan huolehtivaan suhteeseen Jumalan ja ihmisen välillä.
Luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1,T3,T4 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1,L2, L4,L5,L6 sekä c) sisältöalueista S1,S2,S3.
Käsitteet
testamentti, Israel, luomiskertomus, alkukertomus, arkki, liitto.
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
- Oppilaiden kanssa voidaan käydä tarkemmin läpi kertomus Nooasta, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Samalla voidaan keskustella siitä, millaisia sopimuksia oppilaat ovat tehneet. Onko luokassa omat säännöt, joihin jokainen on sitoutunut allekirjoittamalla säännöt? Mitä yhteisten sääntöjen rikkomisesta luokassa seuraa? Entä millaisia sopimuksia aikuiset saattavat tehdä?
- Oppilaiden kanssa voi tutkia Raamattua ja etsiä ne kohdat, joista Vanha ja Uusi testamentti alkavat. Vanha testamentti kertoo ajasta ennen Kristuksen syntymää ja Uusi testamentti kuvaa aikaa Kristuksen syntymästä eteenpäin. Mitä havaintoja oppilaat tekevät? Onko molemmissa puolissa yhtä paljon sivuja?
- Vanhan testamentin kirjoitukset kirjoitettiin hepreaksi. Oppilaiden kanssa voi jäljitellä papyruskaislapaperia värjäämällä märillä teepusseilla valkoista kirjoituspaperia. Paperista voi leikata suikaleita ja yhdistellä niitä, jotta paperin voi rullata kuin papyruskääreen. Paperille voidaan kirjoittaa jokin Raamatun lause tai jäljentää oma nimi käyttäen apuna internetistä löytyviä heprealaisia kirjaimia. Hepreaa kirjoitetaan vasemmalta oikealle ja monet vokaalit on korvattu pisteillä. Tässä yhteydessä voidaan tarkastella oppikirjan kappaleen kuvia.
- Oppilaiden kanssa voi esittää pantomiimejä raamatunajan ammateista. Jokainen esittää vuoronperään ja muut arvaavat. Ammatteja voivat olla esim. savenvalaja, maanviljelijä, kalastaja, seppä, paimen, sotilas, lääkäri, teltantekijä, kankaanpunoja, leipoja, soittaja. Ammatit voi kirjoittaa papereille ja arpoa oppilaille tai sitten esittää niitä itse.
Lisätietoa opettajalle
Nykykielessä sana testamentti tarkoittaa jälkisäädöstä. Siinä henkilö ilmoittaa, miten hän haluaa omaisuutensa jaettavan kuolemansa jälkeen. Vanhassa testamentissa Jumala ilmoittaa tahtonsa israelilaisille. Muinaiset kirjurit tekivät muistiinpanot Jumalan ilmoituksen mukaan. Kertomukset kulkivat ensin suullisena perimätietona. Myöhemmin ne kirjoitettiin papyruksille ja nahkanpaloille. Kun tekstit kopioitiin, yhtään virhettä ei saanut tehdä. Näin tieto säilyi muuttumattomana. Sana testamentti tarkoittaa myös todistusta.