Abraham saa arvokkaita vieraita

Tavoitteet

Luvun tavoitteena on perehtyä Vanhan testamentin symboliseen kieleen Abrahamin luona vierailleiden kolmen enkelin avulla vertauskuvana Pyhälle kolminaisuudelle. Tutustutaan Abrahamin perheeseen ja sen jäseniin sekä Iisakin ja Ismaelin merkitykseen eri uskonnoille. Opitaan käsite esikoinen.

Tässä jaksossa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1,T4,T6, T8 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1,L2, L4,L5,L6 sekä c) sisältöalueista S1,S2,S3.

Käsitteet

esikoinen, vieraanvaraisuus, jalkojen peseminen

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Tarkastellaan yhdessä ikonia kirjan sivulla 27. Keitä ikonissa esiintyy? Missä paikassa ollaan? Mitä pöydällä on? Muistavatko oppilaat toisen ikonin ja Raamatun tapahtuman, jossa Pyhä Kolminaisuus näyttäytyy?
Samalla voidaan kerrata, kuinka ristimerkkiä tehdessä peukalo, etusormi ja keskisormi laitetaan yhteen Pyhän Kolminaisuuden merkiksi. Kirkossa tehdään monia asioita aina kolme kertaa peräkkäin viitaten Kolminaisuuteen. Keksivätkö oppilaat näitä? Esim. kasteastiaan upotus.

Oppilaiden kanssa voidaan muistella, kuinka heidät on otettu vieraina vastaan, samoin kuin miten heidän kotonaan on tehty vieraiden olo mukavaksi. Mikä tuntuu itsestä mukavalta, kun menee vierailulle toisen kotiin?

Miksi oppilaat luulevat lasten saamisen olleen tärkeä asia? Lapset toivat mukanaan iloa, mutta myös vanhuuden turvaa, sillä kuka olisi huolehtinut vanhoista ihmisistä? Jotkut saattoivat ajatella, että lapset ovat lahja Jumalalta. Jos ihminen oli tehnyt jotain pahaa, niin Jumala ei suonut heille lapsia.

Lisätietoa opettajalle

Abraham: Jeesuksen sukuluettelo alkaa Abrahamista, jota pidetään kolmen suuren uskonnon (juutalaisuus, kristinusko ja islam) kantaisänä. Abrahamin vaimo Saara oli lapseton. Jumala oli luvannut tehdä Abrahamista kansojen kantaisän, mutta lasta ei vain kuulunut. Abraham yritti itse toteuttaa Jumalan lupauksen ja otti Saaran orjan Hagarin synnyttämään hänelle lapsen.
Hagar synnyttää pojan, Ismaelin, mutta molemmat karkotetaan erämaahan. Lopulta Saara synnyttää pojan, Iisakin, josta tieto saadaan enkelien vierailun yhteydessä. Näin Jumala halusi osoittaa, ettei aikaansaannos ollut Abrahamin, vaan Jumalan ansiota.
Abraham kolmen uskonnon kantaisä. Abrahamin nuoremmasta pojasta Iisakista polveutuvat juutalaiset ja kristityt ja esikoispoikaa Ismaelia pidetään arabien kantaisänä.
Pyhän Kolminaisuuden ikoni: Jumalan kuvaaminen oli kiellettyä Vanhan testamentin aikaan. Jumala tuli kuvattavaksi vasta kun Jeesus tuli maailmaan. Raamattu kertoo: ”Herra ilmestyi Abrahamille Mamren tammistossa…”Hän näki kolmen miehen lähestyvän…”(1 Moos 18:1-2). Vanhan testamentin aikaan juutalaiset tunsivat vain yhden Jumalan. Silti kun Herra eli Jumala tulee Abrahamin luo, saapuu kolme miestä. Ikonissa ne on kuvattuna kolmena enkelinä. Ortodoksisen kirkon näkemyksen mukaan tämä on viittaus Pyhään Kolminaisuuteen. Ikonin taustalla vieraita palvelee isäntäväki Abraham ja Saara.