Egyptin onnettomuudet

Tavoitteet

Luvun tavoitteena on perehdyttää Vanhan testamentin kertomukseen Egyptiä kohdanneista vaikeuksista (vitsaukset) faaraon kieltäydyttyä päästämään Israelilaisia viettämään juhlaansa. Pohditaan,miten tämä oli osoitus Jumalan israelin kansaan kohdistamista huolenpidosta. Opitaan Raamatun käsite vitsaus synonyyminä onnettomuuksille.

Tässä luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1, T3,T4,T10, T11 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet  L1,L2, L4,L5,L6,L7 sekä c) sisältöalueista S1, S3.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Jokaisen egyptin onnettomuuden voi käydä oppilaiden kanssa läpi pohtien miten ne vaikuttivat ihmisten elämään: mitä seurasi kun kalat kuolivat? Entä mikä vaikutus sillä oli, että vilja tuhoutui raekuurossa? Seinälle voidaan tehdä luettelo eläimistä, jotka liittyvät näihin onnettomuuksiin.

Oppilaiden kanssa voi tehdä ryhmätyön Egyptin onnettomuuksista. Jokainen ottaa yhden onnettomuuden ja piirtää sen haluamallaan tavalla. Onnettomuudet kootaan yhteen oikeassa järjestyksessä seinälle tai niistä otetaan kopiot ja liimataan vihkoon.

Verkkotehtävä

 

Lisätietoa opettajalle

Vitsaukset: Monille vitsauksille löytyy luonnollinen selitys, vaikka ne olivat ”yliluonnollisia”. Esimerkiksi levä voi vaikuttaa ajoittain veden väriin, ja pimeys on voinut johtua tulivuoren purkauksen (Kreikan Santorini) aiheuttamasta tuhkapilvestä. Heinäsirkkaparvet valtaavat ajoittain Afrikan maita nykyäänkin. Koska vitsaukset tulivat Mooseksen varoituksen jälkeen, voidaan puhua yliluonnollisesta tapahtumasta.