Elämä vieraassa maassa
Tavoitteet
Luvun tavoitteena on perehdyttää Vanhan testamentin kertomukseen Jaakobin jälkeläisten eli Israelin kansan vaiheisiin luvatussa maassa, Egyptissä. Pohditaan kansan asemaa ja kokemuksia. Opitaan käsite orja, israelilaiset.
Tässä luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1,T4,T11 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1,L2, L4,L5,L6,L7 sekä c) sisältöalueista S1,S3.
Käsitteet
israelilaiset, egyptiläiset, egyptiläisten jumalat, faarao, Niili, orja
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
Oppilaiden kanssa voi muistella kertomusta Joosefista. Lisätietoa-osiosta löytyy taustatietoa. Tämän jälkeen voidaan tarkistaa maailmankartasta mihin alueeseen eli Egyptiin Moosekseen liittyvät kertomukset liittyvät.
Kertomuksen alkutilanne on epätasa-arvoinen: Israelilaiset ovat orjia ja tekevät kaiken työn ja Egyptiläiset omistavat heidät ja kohtelevat huonosti. Oppilaiden kanssa voi pohtia millaisia työtehtäviä orjilla on saattanut olla Egyptissä ja miltä heistä on tuntunut. Samalla voidaan katsoa oppikirjan s. 42 kuvaa tiilien teosta. Kuvaa katsoessa voi miettiä miksi ihmisten vaatetus poikkeaa tästä päivästä. Internetistä löytyy kuvia pyramideista, joita katsella.
Oppilaiden kanssa voi keskustella myös siitä millaista epätasa-arvoisuutta he ovat huomanneet olevan maailmassa tai omassa elämässään.
Kertomukseen Mooseksesta löytyy paljon piirrosfilmejä Internetistä.
Voidaan kuunnella ja palauttaa mieliin Joosefin elämänvaiheita faaraon hovissa, kuuntele Joosefiin liittyvät äänitteet Aksios 1:n opettajan aineistossa.
Lisätietoa opettajalle
- Tätä kirjan kappaletta edeltää 400 vuoden ajanjakson tapahtumat. Jaakobin poikien elämästä on kerrottu 1-2 luokan kirjassa. Tuona aikana tapahtui seuraavat asiat:
- Iisak kuolee 180-vuotiaana (1 Moos 35:28)
- Jaakob jäi asumaan Kanaanin maahan poikineen ja heidän perheidensä kanssa
- 17-vuotiaana Joosef paimensi lampaita velipuoliensa kanssa
- hän kanteli pojista isälleen ja lisäksi hänellä oli hieno isän lahjoittama viitta, jonka vuoksi vanhemmat veljet eivät pitäneet hänestä
- veljet myivät Joosefin orjaksi Egyptiin ja valehtelivat isälleen, että villieläimet tappoivat hänet
- Joosefilla käy hyvin ja hän pääsee palvelijaksi Potifarin taloon
- Isäntä luottaa häneen, mutta viekas vaimo uskottelee, että Joosef on yrittänyt vietellä hänet
- Joosef joutuu vankilaan ja selittää unia siellä
- Joosef pääsee selittämään Faaraon unia ja hänet vapautetaan
- Joosefista tulee Egyptin toiseksi korkein virkamies ja hänen avullaan maa pelastetaan nälänhädästä
- nälänhätä kohtaa myös Kanaaninmaata ja Joosefin veljet tulevat ruuanhakuun
- Joosen lupaa viljaa, jos hänen oikea veljensä Benjamin tuodaan Egyptiin
- lopulta Joosef paljastaa itsensä ja myös Jaakon tulee Egyptiin perheineen
- heille annetaan Egyptin parhaat alueet asuttavaksi ja perhe laajenee
Oppikirjan kappale alkaa tilanteesta, jolloin näistä tapahtumista on kulunut jo monta vuosisataa, eivätkä egyptiläiset enää muistaneet Joosefia ja hänen hyviä töitään. Egyptiläiset ihmettelivät, miksi muukalaisille (tai maahanmuuttajille) on annettu maan parhaat alueet. Lisäksi Jaakobin jälkeläisillä oli paljon lapsia. He saattoivat olla turvallisuusuhka maalle. Näiden luulojen vuoksi juutalaiset laitettiin pakkotyöhön ja orjuuteen. He rakensivat Pitomin ja Ramseksen kaupungit. Raskaasta työstä huolimatta juutalaisten perheet kasvoivat.