Erämaavaellus

Tavoitteet ja sisällöt

Luvun tavoitteena on perehtyä Vanhan testamentin kertomukseen israelilaisten pakomatkasta Egyptin orjuudesta Mooseksen johdattamana. Pohditaan, miten Jumalan huolenpito näkyi erämaavaelluksen aikana, ja mitä vaikutuksia sillä oli.

Käsitteet

erämaavaellus, erämaa

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Kappaleen alussa mainitaan Joosef. Tässä yhteydessä on hyvä kerrata, kuka Joosef oli. Samoin voidaan myös kerrata kartasta, missä Punainen meri sijaitsee.

Mooses oli ottanut mukaansa Joosefin luut, koska halusi siirtää nämä uuteen kotimaahan. ”Ja Mooses otti mukaansa Joosefin luut; sillä tämä oli vannottanut israelilaisia ja sanonut: "Kun Jumala pitää huolen teistä, viekää silloin minun luuni täältä mukananne" (2.Moos.13:19).

Keskustellaan vaeltamisesta ja luonnossa kulkemisesta. Onko joku luokasta ollut joskus patikoimassa ja yöpynyt teltassa tai laavussa? Mitä varusteita on ollut mukana ja millaista kulkeminen luonnossa on ollut? Mikä on ehkä hieman pelottanut tai jännittänyt? Mikä oli vaikeaa ja mikä helppoa?  

Oppilaiden kanssa voi pohtia tämän jälkeen erämaavaellusta. Millaista liikkuminen on ollut ennen liikennevälineitä? Mitä erämaassa on syöty ja miten on suojauduttu? Mitä ihmiset ovat löytäneet erämaasta ja miten he ovat hyödyntäneet esimerkiksi karjaa ja muita eläimiä?

Lisätietoa opettajalle

Joosefin luut liittyvät ortodoksisen kirkon perinteeseen kirkossa säilytettäviin reliikkeihin eli pyhäinjäännöksiin. Pyhäinjäännöksiä säilytetään reliikkilippaissa, alttaripöydän sisällä tai ikoneihin kiinnitettyinä. Reliikki voi olla jonkin pyhän ihmisen luun tai vaatteen pala, pyhälle kuulunut esine tai jopa pääkallo. Pyhäinjäännöksiä kunnioitetaan ja ne muistuttavat alkukirkon tavasta toimittaa liturgia eli ehtoollisjumalanpalvelus marttyyrien haudalla.

Erämaavaellus 2 Moos 13:17-22
Meren ylityspaikka on Niilin suistoalueella oleva Kaislameri (hepreaksi Yam Suph). Se on usein käännetty Punaiseksimereksi. Kaislameren vesi on hyvin matalaa ja jos tuuli puhaltaa navakasti, kuiva maa tulee näkyviin. Nykyaikaisen tietokonemallinnuksen ja satelliittimittausten avulla alueen vesivirtauksia on tutkittu. Erämaavaelluksen aikoihin (n. 1600 eKr) tapahtui Kreikan Santorinin saarella valtava tulivuoren purkaus. Purkauksen voimakkuus vastasi 6000 megatonnin vetypommin räjähdystä. Purkaus aiheutti valtavat aallot. Ne olivat Kreikassa 30 metriä ja vielä Egyptin rannikolla 6 metrin korkuisia. Tsunameja oli useita. Tsunamissa vesi vetäytyy välillä ja sitten palaa suurena hyökyaaltona. Oliko tämä Jumalan väliintulo, jossa juutalaiset pääsivät kuivan maan avulla pakoon ja egyptiläiset kuolivat?