Iisakin perhe

Tavoitteet

Luvun tavoitteena on perehdyttää Vanhan testamentin kertomukseen Abrahamin jälkeläiseen Iisakkiin ja hänen perheeseensä. Pohditaan Jaakobin ja Esaun asemaa perheessä.

Tässä luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1,T4, T10,T11 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L3,L4,L5, L6,L7 sekä c) sisältöalueista S1,S3.

Käsitteet

esikoinen, sinaus, esikoisen oikeudet, riista

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Opettaja voi piirtää taululle sukupuun, jossa on tyhjät laatikot Abrahamille ja Saaralle, sitten heidän pojalle Iisakille ja tämän vaimolle Rebekalle. Iisakista ja Rebekasta viivat yhdistyvät heidän kaksospoikiinsa Esauhun ja Jaakobiin. Yhdessä voidaan täyttää laatikot kappaleen lukemisen jälkeen. Näin oppilaille hahmottuu Abrahamin perhe. Sukupuu voidaaan piirtää myös vihkoon.

Oppilaiden kanssa voi keskustella esikoisen asemasta. Ovatko he perheensä esikoisia? Iisakin perheessä esikoisena oleminen tarkoitti erityistä siunausta, erityisasemaa. Esikoisesta eli Esausta tulisi isän kuoltua tämän omaisuuden haltija, hän olisi veljensä yläpuolella. Tänä päivänä perheissä esikoinen saattaa saada asioita uutena, kuten vaatteita, pyörän ja koulurepun. Nuoremmat sisarukset saavat usein nämä sitten esikoiselta käytettynä. Esikoinen on perheen vanhin, häneltä odotetaan ehkä eniten apua kotitöissä tai pienempien sisarusten vahtimiseen.

Verkkotehtävä