Jaakob huijaa isää

Tavoitteet

Luvun tavoitteena on perehdyttää Vanhan testamentin kertomukseen Jaakobin ja hänen äitinsä vilpillisestä toiminnasta sekä pohtia tämän periaatteita.

Tässä luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1,T4,T8, T10,T11 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet L1, L3,L4,L5, L6,L7 sekä c) sisältöalueista S1,S3.

Käsitteet

siunaus, esikoisen asema, sokeus

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaiden kanssa voi käsitellä alkuun sokeutta. Eli sokea ihminen ei näe. Tämän vuoksi Jaakobin oli mahdollista huijata isää. Iisakin asemaan oppilaat voi johdatella sitomalla heidän silmänsä huivilla. Tämän jälkeen oppilaiden käsiin voi laittaa kiertoon erilaisia esineitä. Heidän tulisi pelkästään tuntoaistin varassa tunnistaa mitä heidän käsissään on. Esineiksi voi valita helppoja ja yksinkertaisia esineitä, kuten myös muutaman hankalan, jotta oppilaat ymmärtävät erehtymisen mahdollisuuden.

Kertomuksessa mielenkiintoista on se, kuinka äiti auttaa Jaakobia huijauksessa. Oppilaiden kanssa voi pohtia, kuinka äiti halusi auttaa toista poikaa huijaamaan veljeään ja isää. Tässä yhteydessä voi keskustella myös rehellisyydestä ja siitä, onko toisen huijaaminen väärin ja mitä siitä voi seurata? Mitä epärehellisyydestä seurasi Jaakobin ja Esaun tapauksessa?

Oppilaiden kanssa voi kerrata kertomuksen Iisakista ja hänen pojistaan laittamalla tapahtumalauseet aikajärjestykseen. Materiaali löytyy tulostettavista tehtävistä.

Lisätietoa opettajalle

Esau ei arvostanut esikoisuutta, koska oli valmis vaihtamaan sen lautaselliseen keittoa. Isän kuoleman jälkeen hänestä olisi tullut perheen päämies. Perhekäsitys oli tuolloin laajempi kuin nykyisin. Siihen kuuluivat myös veljen vaimo ja lapset. Jaakob arvosti esikoisuutta. Isä siunasi hänet luultuaan häntä Esauksi. Metsältä palattuaan Esau yritti suostutella isää antamaan siunauksen hänelle, mutta siunaus oli jo annettu, eikä perheessä voinut olla kuin yksi päämies. Se tulisi olemaan Jaakob. Isän kuoltua Esau aikoi tappaa veljensä, vaikka oli tehnyt kaupat hänen kanssaan.

Jaakob pakeni seudulle, josta kantaisä Abraham oli lähtenyt uuteen kotimaahan (nykyinen Irakin alue). Hän asui Harranissa enonsa Laabanin luona. Jaabob palvelee Laabania 7 vuotta saadakseen vaimoksi Raakkelin, Laabanin nuoremman tyttären. Laaban huijaa häävuoteeseen vanhimman tyttären Lean, joten Jaakobin on työskenneltävä vielä 7 vuotta jotta hän saa Raakelinkin. Jaakob on kaikkiaan 20 vuotta pakomatkalla. Sitten hän päättää palata entiselle kotiseudulleen Kanaanin maahan. Laaban ei olisi tahtonut päästää Jaakobia. Eno oli suvun vaikutusvaltainen päämies. Jaakob joutuu lähtemään matkaan salaa kahden vaimonsa, kahden palvelijattaren ja 11 lapsensa kanssa.

Tulostettavia tehtäviä tulossa.