Kansa saapuu luvattuun maahan

Tavoitteet ja sisällöt

Luvun tavoiteena on tutustua Vanhan testamentin kertomukseen Israelin kansan luvatusta maasta ja saapumisesta sinne.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaat voivat piirtää kuvan luvatusta maasta tekstin perusteella, eli siitä, millainen mielikuva heille tuli.

Sivulla 71 on kuva runsaasta ruokapöydästä. Mitä ruokia ja hedelmiä oppilaat tunnistavat? Mitä mahtaa olla saviruukussa? Sivulla 72 on kuvattuna granaattiomena. Onko joku oppilaista maistanut sitä?

Oppilaiden kanssa voidaan kerrata koko Mooses-aihetta kertausbingon avulla. Oppilaat voi myös laittaa asettamaan kuvat Mooseksen matkasta aikajärjestykseen. Kuvat voi kopioida tulostettavasta materiaalista.

Verkkotehtävä

 

Lisätietoa opettajalle

Israelin kansan luvattu maa oli Kanaanin maa eli suurinpiirtein nykyinen Israel. Erämaavaelluksen jälkeen luvatun maan vehreys oli tehnyt vaikutuksen kaikkiin. Eräät arkeologiset kaivaukset tukevat Raamatun kertomuksia. Israelilaiset palasivat Egyptistä 1300 – 1200 eKr. He valtasivat Jerikon rajakaupungin, joka oli paksuilla muureilla varustettu. Jeriko on yksi maailman vanhimmista asutuskeskuksista. Kaupungin ympäriltä on löytynyt vanhoja monta metriä paksuja kaupungin muureja, mutta niitä Joosuan joukot eivät ehkä murtaneet. Nykyinen Jeriko on perustettu noin 9 000 vuotta sitten. Jeriko on palestiinalaishallinnon alaisuudessa Palestiinan Länsirannikolla.
Mooseksen hautaa on etsitty Nebon vuorelta, mutta sitä ei ole löydetty. Nebon vuorella on ollut jo 500-luvulla bysanttilainen kirkko, eli se on ollut tärkeä kohde kristityille. Nebon vuori on nykyisin Jordanian alueella.