Kultainen epäjumala

Tavoitteet ja sisällöt

Luvun tavoiteena on perehtyä Vanhan testamentin kertomukseen Aaronin tekemästä uudesta jumalasta, sonnia esittävästä patsaasta. Pohditaan kansan käyttäytymistä Mooseksen poissaolon aikana.

Käsitteet

sonni, epäjumala, palvonta, uhrilahja, sopimus, liitonarkku

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaiden kanssa voidaan lukemisen jälkeen pohtia, että minkä osan sopimuksesta kansa unohti? Vihjeeksi voi antaa kuvan sivulla 64.
Liitonarkun voi koettaa askarrella oppilaiden kanssa pienestä laatikosta tai rasiasta. Rasia päällystetään kullanvärisellä paperilla tai maalataan. Kepeistä voi liimata aisat ja tulostaa kerubeista ikonikuvat tai piirtää ne ja värittää.

Liitonnarkussa säilytettiin laintauluja eli israelilaisten arvokkainta aarretta. Oppilaiden kanssa voi pohdiskella, miksi laintaulut olivat niin tärkeitä kansalle?
Aarteisiin liittyen, oppilaiden kanssa voi pohtia nykyajan aikakapseleita. Niitä tehdään tuleville sukupolville kertomaan tästä ajasta. Kapseliin säilötään ajalle ominaisia ja tärkeitä asioita: esimerkiksi tekstiä ja esineitä.
Jos oppilaiden tehtävänä olisi täyttää kapseli kaikkien suomalaisten lasten ja nuorten puolesta, mitä sinne laitettaisiin? Kapselin voi ajatella avautuvan 200 vuoden päästä.

Oppilaiden kanssa voi myös selvittää mikä on Suomen ortodoksisen kirkon tärkein aarre? (Uuden Valamon luostarissa oleva Valamolaisen Jumalanäidin ikoni, jossa on pala Neitsyt Marian viittaa.)

Kuvatehtävä

Katsokaa kuvaa sivulla 66 ja pohtikaa, miksi patsas esittää juuri sonnia (lisääntymiskykyinen, kuohitsematon urospuolinen nauta). Mikä oli sonnin tehtävä tuona aikana? Minkä muotoinen nykyajan epäjumalan patsas voisi olla?

Verkkotehtävä

 

Lisätietoa opettajalle

Kultainen epäjumala 2. Moos 31
Tutkijat arvelevat, että israelilaisten epäjumalan malliksi olisi otettu Egyptissä palvottu Apis-härkäjumala. Apis kuvattiin sonnina, jonka sarvien välissä on auringon kehrä. Israelilaiset saattoivat nähdä Apis-härän palvontaa Egyptissä. Apis oli voiman ja hedelmällisyyden symboli.

Nykyisinkin Afrikassa ja Arabimaissa omaisuus sidotaan kultaan. Perheiden varat ovat kultarenkaissa ja koruissa. Niitä annetaan myös myötäjäislahjana. Tätä perheen varallisuutta käytettiin sonnin tekoon. Aaron esitti, että jos kansa haluaa epäjumalan, se pitää tehdä kullasta. Hän lie arvellut, että sillä he luopuvat hankkeesta. toisin kävi. Moosen palattuaan vuorelta, käski sulattaa epäjumalan. Se jauhettiin jauheeksi ja juotettiin lain rikkojille.

Liitonarkku: Laintaulut laitettiin liitonarkkuun, jonka tarkka kuvaus löytyy Raamatusta. Arkku katosi sodassa filistealaisia vastaan. Yksi teoria väittää arkun olevan tallessa, ja että sen säilytyspaikkana on Etiopian Aksumi. Asiaa ei voi tarkistaa, sillä arkkua säilytetään rakennuksessa, jota vartioi munkki, joka ainoastaan saa nähdä sen.
Huom: Liitonarkkua kutsutaan myös nimellä liitonarkki.