Lähtö Egyptistä

Tavoitteet ja sisällöt

Luvun tavoiteena on tutustua Vanhan testamentin kertomukseen faaraon itsepäisyydestä ja Jumalan ankarasta rangaistuksesta. Pohditaan, miten tämä oli osoitus Jumalan huolenpidosta.

Käsitteet

juutalainen pääsiäisateria, happamaton leipä.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaiden luettua tekstit läpi voidaan yhdessä katsoa kappaleen kuvat ja kerrata, miten ne liittyivät israelilaisten lähtöön.

Juutalaiset valmistavat edelleen pääsiäisenä juhla-aterian, joka muistuttaa ensimmäistä lähtöateriaa. Oppilaiden kanssa voi askarrella kertakäyttölautaselle kartongista tai muista askartelutarvikkeista tuon aterian. Mallia voi ottaa kirjan kappaleen kuvasta tai internetistä hakusanalla seder-ateria.

Verkkotehtävä

 

Lisätietoa opettajalle

Lähtö Egyptistä 2. Moos 12-13:16
Kun kuolema kulki pitkin Egyptiä, ja esikoisia kuoli, israelilaiset lähtivät kodeistaan keskellä yötä Mooseksen johdolla.
Tämän tapahtuman muistoksi juutalaiset viettävät pääsiäistä.  Juutalainen pääsiäisateria koostuu karitsan lihasta, piparjuuresta ja muista kitkeristä yrteistä, happamattomasta leivästä, joka muistuttaa isoa näkkileipää sekä kananmunista. Pääsiäisruoka nautitaan erityisistä pääsiäisajan astioista.
Happamaton leipä muistuttaa siitä, että Egyptistä lähtö tapahtui kiireellä. Lampaanliha tuo mieleen sen, että karitsan veri pelasti juutalaiset esikoiset. Piparjuuri kuvaa orjuuden kärsimyksiä.

Nykyisin ennen pääsiäistä juutalaiset siivoavat tarkoin kotinsa leivänmuruista, ja astiat pestään kiehuvalla vedellä. Israelin juutalaisilla alueilla ei saa pääsiäisaikaan pehmeää leipää, eikä viljatuotteita tarjota juutalaisissa ravintoloissa.

Tulostettava tehtäväliite tulossa.