Mooses palaa Egyptiin ja kohtaa faaraon

Tavoitteet

Luvun tavoiteena on perehdyttää Vanhan testamentin kertomukseen Mooseksen ja hänen veljensä Aaronin käynnistä faaraon hovissa sekä siihen, miten Jumala osoittaa olemassaolonsa Aaronin kautta veljesten pyyntöön suostumattomalle faaraolle. Opitaan käsite Aaronin sauva, ihmeteko.

Tässä luvussa toteutuvat a) opetussuunnitelman tavoitteet T1, T4,T3,T10, T11 b) laaja-alaisen osaamisen tavoitteet  L1,L2, L4,L5,L6,L7 sekä c) sisältöalueista S1,S3.

Käsitteet

orjuus, faarao, valtaistuin, pyramidi, palatsi, paimensauva

Kuvatehtävä

Sivun 53 kuvassa on faaraoiden rakennuttamia pyramideja. Tiedätkö, miksi niitä rakennettiin? Mitä niissä on sisällä? Kuka ne rakensi ja miten?

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Mooses pyytää faaraota päästämään kansan vapaaksi, kuten Jumala oli antanut tehtäväksi. Yhdessä voidaan pohtia syitä siihen, miksi farao ei tähän suostunut. Kuka olisi tehnyt työt, jos orjat olisi vapautettu? 
Kun kansa kuuli, että he eivät pääse vapaaksi ja heitä vieläpä rangaistiin, mitä he ovat mahtaneet ajatella?

Oppilaat voivat piirtää vihkoihinsa Mooseksen sauvan sauvana ja sitten käärmeenä, joksi sauva hetkeksi muuttui faaraon hovissa.

Kappaleen lopuksi kerrotaan, että koska faarao ei suostunut päästämään israelilaisia vapaiksi, Egyptiä kohtasi suuret vaikeudet. Millaisia vaikeuksia oppilaat voisivat ajatella tapahtuvan? Mikä olisi erityisen kauheaa maassa ja ajassa, jossa ihmiset työllä ja ahkeruudella saivat ruokansa? Ei siis vielä kurkata seuraavia sivuja.

Lisätietoa opettajalle

Raamatun mukaan Mooseksella oli hidas puhe ja kankea kieli (2 Moos 4:10). Ilmeisesti Mooses änkytti. Siksi Jumala kehotti, että hänen veljensä Aaron hoitaisi puhumisen faaraon edessä.

Paimenen puvussa olevat miehet eivät vakuuttaneet Egyptin kuningasta. Faarao määräsi vielä raskaampaa työtä orjille, mutta pienemmällä olkimäärällä. Heidän tuli suuren tiilenteon lisäksi etsiä lisää olkia niiden tekoon. Israelilaisten piällysmiehet vihastuivat veljeksille tästä.

Oppikirjan kuva pyramideista: Kolmion malliset kiviset pyramidit tehtiin faraoiden haudoiksi. Faaraot muumioitiin ja hautaan laitettiin mukaan aarteita, ruokia, balsamoituja eläimiä ja palvelijoita tuon puoleista elämää varten. Keopsin pyramidi on suurin. Sen alkuperäinen korkeus oli 146 metriä. Vertailun vuoksi: Suomen korkein rakennelma, Näsinneula on 134, 4 m korkea.