Kodin pyhityksessä rukoillaan Jumalan huolenpitoa

Tavoiteet ja sisällöt

Luvun tavoiteena on perehdyttää ortodoksisen kirkon pyhään toimitukseen, kodin pyhitykseen, sen merkitykseen ja toimituksen vaiheisiin. Tarkastellaan toimitusta ja siihen osallistumista.  

Käsitteet

pyhitetty vesi, vihmin.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Oppilaiden kanssa voi keskustella siitä tietävätkö he millaisia asioita liittyy uuteen kotiin muuttamisessa? Eli tulisi tehdä osoitteenmuutos postille, solmia sähkösopimus, mahdollisesti ilmoittautua uuteen kouluun, toteuttaa itse muutto eli pakata ja purkaa jne. Uutta kotia saatetaan juhlia tupaantuliaisten merkeissä. Juhliin voi kutsua myös papin siunaamaan kodin ja sen asukkaat. Pappi vihmoo pyhitetyllä vedellä kaikki huoneet. Oppikirjan s. 128 kuvasta voidaan katsoa, mikä esine on vihmin.

Oppilaiden kanssa voi pohtia mitä heille tärkeitä asioita kotoa löytyy? Mitä he haluaisivat papin erityisesti siunaavan kotona? Vanhemmat? Sisarukset? Uuden pleikkarin? Lemmikkieläimet? Polkupyörän? Mikä onkaan mielipaikka kotona? Oma huone ja sänky? Puuhun rakennettu maja?

Verkkotehtävä

 

Lisätietoa opettajalle

Kodinpyhitys on kirkollinen pyhä, kohteen siunaava ja pyhittävä toimitus. Se  toimitetaan yleensä uuteen kotiin muutettaessa tai kotia vaihdettaessa perheen ja läheisten ystävien läsnä ollessa. Toimitus alkaa pienellä vedenpyhityksellä. Sen jälkeen pappi vihmoo pyhitetyllä vedellä kodin tilat ja asukkaat ja muut läsnäolijat.

Lähtökohtaisesti  mikä tahansa hyvä asia voidaan siunata pyhitetyllä vedellä ja rukouksella kuten uusi auto, polkupyörä, potkulauta jne. Tämä onkin käytännöllistä tehdä kodinpyhityksen yhteydessä.