5. Tutustun muihin uskontoihin

Jakson aloituskuva

Jakson aloituskuva esittää katolisen kirkon käytössä olevaa, rukouksen aikana käytettävää  ruusukkoa eli rukousnauhaa. Samalla Pyhä ruusukko on myös myös itse rukouksen nimi. Siinä jokaisen helmen kohdalla lausutaan tietty rukous. Niitä ovat esimerkiksi uskontunnustus, Isä meidän rukous, kolme erilaista rukousta Neitsyt Marialle (Ave Maria - uskon lisääntymiseksi, toivon vahvistumiseksi ja rakkauden syttymiseksi). Lisäksi voidaan kunkin helmen kohdalla muistella kirkon, maailman ja lähimmäisten  tarpeita sekä lausua esirukouksia lähimmäisten puolesta. Rukouksen aikana myös muistellaan Jeesuksen elämän vaiheita kuten lapsuus, kärsimys ja Jeesuksen pelastustyö.

Jakson tavoitteet ja sisällöt

Jakson tavoiteena on syventäen perehdyttää Suomessa toimiviin kristillisiin ja ei kristillisiin uskontoihin sekä tuoda esille myös uskonnottomuus. Tarkastellaan eri uskontojen juhla- ja tapakulttuuria sekä niihin liittyviä uskonnollisia toimituksia ja käytänteitä.

Käsitteet

adventtiaika, virsikirja, ruusukko, paavi, Vatikaani, messu, Pietarin kirkko, pyhimys, sapatti, pesach-juhla, Tanak, synagoga, seder-ateria, matse-leipä, purim-juhla, koraani, imaami, Allah, ramadan-paasto, moskeija, ET.