Muslimit rukoilevat Allahia

Tavoitteet ja sisällöt

Luvun tavoitteena on syventäen perehdyttää islamin uskonnon tunnusomaisiin piirteisiin ja käytänteisiin. Tarkastellaan muslimin elämään kuuluvia tapoja, mm. ruokakulttuuria.

Käsitteet

imaami, Allah, koraani, ramadan-paasto,moskeija, uskonnottomuus.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Islamiin tutustumisen voi aloittaa kuvien katselemisella Internetistä ja kirjan kappaleesta. Kuinka esimerkiksi kirjan kappaleen kuva moskeijasta eroaa ortodoksisesta kirkkorakennuksesta? Entä mitä samaa rakennuksissa on?

Oppilaita voi pyytää etsimään perhekuvasta oppikirjan s.146 islamin tunnuksen. Islamin tunnus eli kuunsirppi ja tähti löytyvät monen valtion lipusta. Karttakirjaa tutkimalla oppilaat voivat etsiä näitä valtioita ja niitä voidaan kirjoittaa taululle muistiin tai piirtää jokin lipuista vihkoon. Huomioitavaa samassa kuvassa on äidin vaatetus eli pään peittävä huivi, hijab. Ovatko oppilaat nähneet huiviin verhoiltua naista esimerkiksi kaupassa tai koulussa? Tässä yhteydessä voi keskustella siitä, kuinka kirkkoon mennessä olisi suotavaa pukeutua. Eli myös kristityillä on tiettyjä pukeutumiseen liittyviä ohjeita.

Internetin kuvahaulla voidaan tutustua lisäksi Koraaniin eli muslimien pyhään kirjaan. Koraani on kirjoitettu arabiaksi ja sen lukusuunta on oikealta vasemmalle. Oppilaiden kanssa voi selvittää arabiankieliset aakkoset ja kokeilla kirjoittaa niillä oma nimi vihkoon.

Verkkotehtävä

Lisätietoa opettajalle

Suomessa islaminuskoisia on asunut pysyvästi 1800-luvulta lähtien. Ensimmäiset muslimit olivat tataareja. He muuttivat Venäjältä  vuosien 1870 ja 1920 välillä. Muslimien maahanmuutto on lisääntynyt ja monipuolistunut 1990-luvulta lähtien. Pääasiassa he ovat tullee Irakista, Iranista, Turkista sekä Somaliasta. Heitä on tullut myös kurdien keskuudesta, Afganistanista ja entisen Jugoslavian alueelta. Suomessa toimii muutamia kymmeniä islamilaisia yhdyskuntia, mutta vain pieni osa muslimeista on rekisteröitynyt niihin (n. 20 000). Muslimitaustaisia henkilöitä asuu Suomessa asuu noin 70 000 - 80 000 (v. 2019).
Suomessa mihinkään uskontoon kuulumattomat henkilöt merkitään valtion ylläpitämään väestörekisteriin.