Elämää Jeesuksen aikaan, Jeesuksen kotiseutu
Luvun tavoitteet ja sisällöt
Oppilas tutustuu Jeesuksen kotiseutuun ja Jeesuksen aikaiseen elämään.
Käsitteet
Nasaret, Kapernaum
Lisätietoa opettajalle
Jeesuksen kotimaa
Usein puhutaan Palestiinasta Jeesuksen kotimaana. Jeesus asui Galilean alueella. Kun Rooma oli miehittänyt Jeesuksen kotimaan, aluetta alettiin kutsua Palestiinaksi. Tämä tapahtui Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.
Luonto ja eläimet
Välimatkat olivat lyhyitä. Raamatussa mainittu “päivänmatka” tarkoitti matkaa, joka tehtiin kävellen. Kaupungista toiseen pystyi hyvin kulkemaan jalkaisin.
Palestiina on maastoltaan hyvin vaihteleva. Jeesuksen kotiseutu Galilea on kumpuileva ja vehreä. Siellä on Genesaretin suuri järvi, jota kutsutaan myös Galilean mereksi.
Raamatun ajan eläimistöön voi tutustua Jerusalemin “Raamatun aikaisessa eläintarhassa”. Sinne on koottu niitä eläimiä, joita Raamatussa mainitaan. Metsästyksen vuoksi esimerkiksi leijonat ja sudet ovat hävinneet kokonaan nykyisen Israelin alueelta ja Lähi-idästä.
Raamatussa mainittu pieni eläin tamaani kuuluu jyrsijöihin. Se on jäniksen kokoinen mutta norsun sukulainen. Tamaaneja esiintyy yhä alueella. Hevoset kuuluivat sotatoimiin. On arveltu, että aasilla ratsastaminen kuului vain köyhille. Aasia käyttivät kaikki, hevosta sen sijaan vain sotilaat. Aasi pystyi kävelemään ja kantamaan taakkoja jopa 40 kilometriä päivässä. Kamelia ei juuri käytetty Jeesuksen aikana, vaikka Jeesus mainitsi kamelin muutaman kerran (“kameli menee neulansilmän läpi").
Koirat mainitaan Raamatussa, mutta ne eivät olleet kotikoiria kuten meillä. Koirat olivat puolivillejä sakaalin sukulaisia. Ne vastasivat kaupungeissa jätehuollosta ja söivät kodeista ylijääneitä ruuantähteitä.
Raamatussa puhutaan käärmeistä. Jeesuksen aikana Palestiinassa eli useita käärmelajeja, muun muassa kobria ja tarhakäärmeitä. Kyylajeja oli useita. Myrkyllisin oli sarvikyy. Käärmelajitkin ovat vähenneet. Liskoja on myös paljon etenkin erämaa-alueella.
Ammatit
Maanviljelijät tekivät samoja töitä kuin nykyisin, mutta ilman koneita. Maanviljelijän ammatti oli arvostettu. Se käy ilmi useista Raamatun kohdista. “Herra on määrännyt israelilaiset korjaamaan viljaa.”
Lammaspaimen oli vanha ammatti. Se mainitaan Raamatussa esimerkiksi vertauksissa. Lammaslaumoissa saattoi olla tuhansia eläimiä. Lampaat olivat suurimman osan ajasta ulkosalla ja vain kylmän talven ajan lammastarhoissa.
Myös kalastajia arvostettiin. Kalat olivat tärkeä osa ravintoa.
Suurin osa kotona käytetyistä tavaroista ja työvälineistä tehtiin itse, mutta silti tarvittiin paljon käsityöläisiä. Oli puuseppiä, räätäleitä, kirvesmiehiä, teltantekijöitä ja savenvalajia. Myös kirjuria tarvittiin, sillä kirjoitustaitoa ei ollut kaikilla. Ammatit periytyivät sukupolvilta toisille.
Vaatetus
Matt. 5:40: “Joka tahtoo ottaa ihokkaasi (nykykäännöksessä paita), anna hänelle vaippasikin.”
Ihan tarkkoja tietoja vaatetuksesta ei ole, sillä juutalaiset eivät tehneet kuvia ja vaatekappaleet eivät säilyneet arkeologien tutkittavaksi. Ihokas ja vaippa mainitaan myös Vanhassa testamentissa, joten ne ovat vanhaa perua. Muotia ei vaihdettu, vaan samaa mallia käytettiin vuosituhannesta toiseen. Ihokas eli paita ulottui polvien alapuolelle. Rabbien ihokkaassa oli koristeelliset tupsut. Ihokas oli väljä, joten se sidottiin vyöllä.
Vaippa eli viitta toimi päällysvaatteena. Se oli välttämätön vaatekappale. Se saattoi toimia panttina ja oli juhlavaate. Ilman viittaa arvohenkilö ei voinut näyttäytyä Jerusalemin temppelissä. Viitta toimi myös peitteenä, jos nukuttiin ulkosalla. Se toimi myös mattona. Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin, hänen eteensä heitettiin viittoja.
Naisten vaatteista tiedetään vähemmän, mutta oletettavasti heillä oli samat perusvaatteet kuin miehilläkin. Jotenkin ne erosivat, sillä Mooseksen laki kielsi “naista kulkemassa miehen tamineissa”.
Vaatteita koristeltiin koruin ja silkkinauhoin. Päähineenä oli kankaanpala, joka sidottiin pään ympärille. Jalkineena käytettiin kovasta nahasta tehtyjä nahkasandaaleja tai pehmeästä nahasta tehtyjä kenkiä. Kengissä ei ollut korkoja. Ne kuuluivat juhla-asuun.
Vinkkejä sisällön käsittelyyn
Tutustukaa Jeesuksen aikaiseen maailmaan. Opettaja voi esimerkiksi lukea yllä olevan tekstin oppilaille. Kirjastoissa on myös paljon kuvakirjoja, jotka kertovat elämästä 2000 vuotta sitten. Tehkää sitten yhteinen ryhmätyö luokan seinälle esimerkiksi arpomalla, mitä jokainen piirtää: talon, kaivon, kotieläimiä, rakennusvälineitä, eri ammattien harjoittajia (paimenia, savenvalajia, nahkureita, kalastajia), rahaa, ruuanlaittovälineitä. Kootkaa piirustukset yhteiselle alustalle ja nimetkää asiat.
Ryhmätyön aiheena voi olla myös Jeesuksen Palestiina. Tällöin voi oppilaiden kanssa askarrella seinälle ison Palestiinan kartan ja nimetä karttaan isoimmat kaupungit. Sen jälkeen aina kun tunneilla käydään läpi jokin Jeesuksen elämänvaihe, kuten syntymä, tai ihmeteko, kuten Kaanan häät, oppilaat voivat piirtää aiheeseen sopivan kuvan ja kuvatekstin. Kuva liitetään sitten kartassa oikeaan paikkaan, ja lopussa kartta muistuttaa Jeesuksen elämästä ja teoista. Opettaja voi ottaa kartasta kuvan ja tulostaa jokaiselle oppilaalle sen liimattavaksi vihkoon.
Kuvatehtävät
Tutki kuvaa sivulla 9. Miten tämän päivän Nasaret eroaa mielestäsi tämänhetkisestä suomalaisesta maisemasta?
Katso kuvaa sivuilla 10. Pohdi, millaisia eri vaiheita oliiviöljyn valmistuksessa on ollut. Oletko maistanut oliiveja tai oliiviöljyä? Millaisissa ruuissa oliiveja ja oliiviöljyä voi käyttää?
Verkkotehtävät
- Elämää Jeesuksen aikaan -sanalaatikko
-
Tulostettavat tehtävät
-
LiiteJeesuksen kotiseutu (pdf, 63.56 KB)