Enkeli Gabriel viestintuojana

Luvun tavoitteet ja sisällöt

Oppilas tietää, kuinka Jeesuksen syntymä ilmoitettiin Neitsyt Marialle. 

Käsitteet

ylienkeli Gabriel, Nasaret, Daavidin suku

Lisätietoa opettajalle

Neitsyt-sana on alkujaan tarkoittanut nuorta naista. Ortodoksisen kirkon opetuksen mukaan Marian neitsyys on myös Vanhan testamentin ennustukseen liittyvä tieto, ”Messias syntyy neitsyestä”. Jaakobin protoevankeliumin (apokryfin) mukaan Maria olisi tehnyt neitsyyslupauksen Jerusalemin temppelissä olleessaan. Kirkon perimätiedon mukaan Joosef oli iäkäs mies, jolla oli lapsia edellisestä avioliitosta. Tuon ajan yhteiskunnassa ei voinut elää “sinkkuna”, joten kihlautuminen oli suoja naiselle.

Enkelin ilmestymisen paikasta on kaksi perimätietoa. Toisen perimätiedon mukaan enkeli Gabriel ilmestyi Marialle tämän kodissa, jossa tämä oli kutomassa kangasta, ja toisen tiedon mukaan enkeli ilmestyi Marialle lähteellä. Marian ja Joosefin asuinpaikassa on olemassa rauniot, joiden oletetaan olleen heidän kotinsa. Nasaretissa on vain yksi lähde. Lähteen päälle on rakennettu kappeli.

Vinkkejä sisällön käsittelyyn

Tunnin alkuun voi tutkia oppikirjan ikonia ja muistuttaa oppilaille, että kyse on ortodoksisen kirkon yhdestä suuresta juhlasta. Youtubesta voi kuunnella juhlan troparin (Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestys 25.3).

Oppilaiden kanssa voi suorittaa seuraavan laskutehtävän kalenterin avulla tai päässälaskuna: Marian ilmestyksen juhlaa vietetään 25.3. Raskaus kestää 9 kuukautta. Milloin siis oli Marian lapsen laskettu aika?

Muistavatko oppilaat muita Raamatun kertomuksia, joissa enkeli olisi tuonut jotain viestiä ihmisille? Tuleeko heille mieleen jotain kertomuksia Vanhasta tai Uudesta testamentista? (Abraham, Sakarias)

Kuvatehtävät

Katso ikonia sivulla 37.
Keitä siinä esiintyy?
Missä he ovat? Mistä päättelet näin?
Millaisen keskustelun henkilöt mahtavat käydä?
Millaisia tunnuspiirteitä enkelillä on? Tutki muita enkeli-ikoneita ja vertaile enkeleitä. Samalla voit tarkastella, minkä väriset vaatteet Marialla on päällään muissa ikoneissa.

Verkkotehtävät

Tulostettavat tehtävät

Liite